Denetimli Serbestlik Uygulamasında iki yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olup da hükümlülük süresinin yanı sıra iyi halle geçirenlerin mahkumiyet sürelerinin kalan süresinin yarısında kamu alanlarında çalışma kararı verilebildiği gibi, 65 yaş üzerinde olan hükümlü yaşlılar için konutta infaz kararı da verilebiliyor. Denetimli Serbestlik uygulaması öncelikli olarak suçluların tekrar suç işlemelerini önlemek ve topluma kazandırılmasını amaçlarken; suçluların sosyal uyumları için sosyolog, psikolog gibi konunun uzmanlarınca yardımlarda yapılıyor.

Kamu alanlarında çalışma cezası ile birlikte cezayı çeken hükümlüler personel sıkıntısı içinde bulunan kamu kurumlarında çalışırken; kamu kurumları bu durumdan oldukça memnun. Diğer taraftan ceza evlerindeki mevcudu azaltan Denetimli Serbestlik uygulaması ekonomik olarak da devlete büyük katkı sağlıyor.

Amerika ve Avrupa Ülkelerinde daha önce uygulanan ve Türkiye"de son yıllarda gündeme gelen Denetimli Serbestlik sistemi ülkemizde de başarı ile uygulanıyor. Söke-Kuşadası-Didim üçgeninde Denetimli Serbestlik Hizmetlerine; Söke"de bulunan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü bakıyor. Bugüne kadar Söke"de 15, Didim"de 4, Kuşadası"ndan 2 kişi çeşitli suçlardan dolayı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü denetiminde kamu kurumlarında ücretsiz çalışarak cezasını çekti.

Denetimli Serbestlik sisteminde verilen kamu alanlarında çalışma cezaları nedeniyle kamu kurum yöneticileri memnun olurken; Cezayı çeken hükümlülerde kendilerine tanınan ikinci şanstan dolayı memnun kalıyor.