Oomen-Ruijten, kısa açıklamasında "Türkiye, demokratik kurumların askeri kararlar üzerinde denetim sahibi olduğu daha demokratik bir ülke haline geliyor" dedi. 
 
Raportör Oomen-Ruijten'in kaleme aldığı son AP Türkiye raporunda, sivil-asker ilişkileri bağlamında Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeler övülmüştü. Raporda bu kapsamda, askeri yargının yetkisinin daraltılması, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması ve üst düzey askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına yer verilmişti.
 
 ABD: Ülkenin iç meselesi
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının emekliliklerini istemesi konusunun Türkiye'nin iç meselesi olduğunu söyledi. Toner, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları da yanıtladı. Bunun, Türkiye'nin iç meselesi gibi göründüğünü belirten Toner, "Türk kurumlarının gücüne güvenlerinin tam olduğunu" kaydetti. Toner, ayrıntıları şu an bilmediğini, konuya göz atana kadar yorum yapmamayı tercih ettiğini ifade etti.
 
Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının istifası dünya basınında da flaş haber olarak geniş yer buldu. Haberi flaş haber olarak veren gazetelerden bazıları ve yorumları şunlar:
 
ASSOCIATED PRESS: Türkiye'nin genelkurmay başkanı ve ordu komutanları, onlarca subayın hükümeti devirme suçlamasıyla tutuklanmasıyla başlayan gerilimin tırmanmaya başladığı bir sırada istifa etti. Türkiye'de komutanların ilk kez toplu bir şekilde istifa etmesi, hükümetle ordu arasında derin bir uçurum bulunduğuna işaret ediyor. Türkiye'de bir zamanlar komutanların tutuklanması hayal bile edilemezdi.
 
REUTERS: Türkiye'de dört en üst düze komutan, laik orduymla kökleri siyasi İslam'da bulunan hükümet arasındaki çekişmenin sonucunda istifa etti. Türk lirası istifa haberleri üzerine dolar karşısında sert bir şekilde düşüşe geçti.
 
XINHUA: Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemeleri, Çin basınında da 'flaş haber' olarak geniş yer buldu. Çin Resmi Xinhua Ajansı, Türkiye'de Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının dün itibariyle emekliliklerini istediklerini abonelerine son dakika haberi olarak duyurdu. Haberde herhangi bir yorum yapılmazken, kaynak olarak TRT gösterildi.
 
WASHINGTON POST: Generallerin neden istifa ettiği henüz netleşmemekle birlikte, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ordu arasında son yıllarda yaşanan gerilim en önemli neden. Önümüzdeki hafta yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesinde böyle bir patlamanın yaşanması sürpriz olmadı. Erdoğan, Cuma günkü istifalarda önce askeri şurada sürpriz istemediğini söylemişti.
 
yenişafak