TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman, geçtğimiz Haziran ayında 2,5 milton ton yük taşıyan demiryollarının tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını belitti. TCDD olarak önümüzdeki dönemde yük ve yolcu taşımacılığı konusunda önemli hedefler belirlediklerini açıklayan Karaman, “Asya"dan Avrupa"ya kurulacak "İpek Yolu" hattındaki taşımacılığın yüzde 10"unu Türkiye"ye getirmeyi planlıyoruz” dedi.
İzmir-Denizli demiryolu hattının bakıma alınmasıyla İzmir Limanı ulaşımın kapanması sonucu sadece bu yolda sıkıntılar oluştuğuna işaret eden TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bu bölgede yük taşımacılığında kullanılan bütün gücün diğer hatlara kaydırıldığını söyledi. Bu bölgede yük ve maden taşımacılığında kullanılan vagon ve lokomotiflerin diğer hatlarda çalışmaya devam ettiğini belirten Karaman, “Başka bölgelerde taşımacılık yapıyoruz. Demiryollarının ta kuruluşundan beri en fazla yükü geçen ay taşıdık. Ayda maksimum 2-2,5 milyon ton civarında. Dolayısıyla bu yolda kullanamadığımız vagon ve lokomotifleri başka yerlere kaydırdık. İnşallah bu yol yapılırsa İzmir"den yük açısından da çok şey bekliyoruz. Güllük Limanını da bu tafra bağlayabilirsek, bizim için burası faal bir yol olacak. Onun için bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Elbette bir kaybımız var yük olarak. Belki burası da açık olsaydı biraz daha artardı ama hem bu yolarlıda hem de İzmir banliyö hattını yani Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi tamamlamak zorundayız” diye konuştu.
İPEK YOLU ÜZERİNDE YILDA 75 MİLYAR DOLARLIK YÜK TAŞINIYOR
Demiryolları olarak yıllara göre taşımacılık hedefleri yaptıklarına işaret eden Karaman, bu yıl sonuna kadar 23 milyon ton yük taşınmasının beklendiğini kaydetti. TCDD"nin 2023 yılındaki hedefinin Türkiye yük taşımacılığındaki payını yüzde 15-20"lere çıkarmak olduğunu açıklayan Karaman, şöyle konuştu: “Yani tüm toplam yükün yüzde15-20sini demiryolu ile taşımak istiyoruz. Şuanda yüzde4,5-5 civarındayız. Türkiye"den bir yılda yaklaşık 500 milyon ton civarında yük taşınıyor. Onun ancak 23-25 milyon ton arası olan bir bölümünü biz taşıyoruz. Dolayısıyla onu yüzde15-20"lere çıkarmamız lazım. Avrupa"dan Asya"ya, Asya"dan Avrupa"ya yılda 75 milyar dolarlık yük taşımacılığı var. Bunun Türkiye üzerinden geçebilmesi için bazı kesinti noktalarımız var. İşte boğaz tüp geçidi, Van Gölü , Kars-Tiflis yani Ermenistan sınırı var. Bunlar içinden biz şuan Kars-Tiflisi ve boğaz tüp geçidini yapıyoruz. Van Gölüne yeni gemiler alıyoruz. Buraları iyileştirdikten sonra bu yükün hiç değilse yüzde 10"unu Türkiye"ye çekmeyi planlıyoruz. Hepsi demiryollarına olmayabilir ama bu da büyük bir yük potansiyeli demek. "İpek Yolu" üzerinden Avrupa"dan Asya"ya, Asya"dan Avrupa"ya hatta Basra Körfezi"nden Avrupa"ya yükler taşınması için demiryolları olarak bir takım programlar yapıyoruz”
İNSANLAR YAVAŞ GİDEN BİRŞEYDE SALLANMAK İSTEMİYOR
Türkiye"de vatandaşların yüzde 98"inin treni sevdiğini ancak sadece yüzde 2"nin trenle yolculuk yaptığını iddia eden Karaman, ortadaki bu tersliği gidermek istediklerini duyurdu. Bu durumun asıl sebebinin trenlerin yavaş olmasını olduğunu savunan Karaman; konforu, rahatlığı ve özgürlüğü bakımından trenlerin ayrıcalığı olduğundan söz etti. Yolcu sayısını artırabilmek için “Tren özgürlüktür” diye bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar yavaş giden bir şeyde sallanıp durmak istemiyor. Onun içinde çok fazla yolcumuz olduğunu söyleyemem. Ancak bu konuda da belirlenmiş hedeflerimiz var. Hızlı tren seferleri başlayınca ve diğer şehirlere olan yollarımızı da yenilersek trenler ile yolcu taşımacılığı artacaktır. Sonuç olarak Türkiye"de şu tartışmayı yapmıyoruz biz. Hem hükümet olarak yapılmıyor hem de demiryolları olarak. Demiryolları biz istesek de biz istemesek de gelişecek. Niye gelişecek? Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman bütün gelişmiş ülkelerin demiryollarına gelişmiş durumdadır. Öyleyse gelişme demiryollarında da gelişme sağlıyor. O zaman biz yollarımızı yenilemeliyiz. Böyle bir tartışmaya hiç girmiyoruz. Daha doğrusu gerek görmüyoruz. Çünkü gelişen ülkelerde demiryolları gelişiyor yani gelişmiş ülkelerde demiryolları gelişmiş. Avrupa Birliği ülkelerine bakıldığı zaman demiryolu bakımından Türkiye ortalarda bir yerde. Yüz ölçümlerine göre Avrupa ülkelerinde demiryolu ağları çok. Biz kötü durumda değiliz ama güneye doğru indikçe demiryolları kayboluyor. Onun için bizde gelişirken demiryollarını geliştireceğiz”