Demirtaş, TBMM’de yemin edip-etmeyeceklerinin sorulması üzerine parlamentonun halen kapalı olduğunu hatırlatarak, "Yemin ile ilgili halen arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor" dedi. 
Perşembe günü Van’a gelen ve Van Gölü kıyısında bulunan Edremit İlçesi’ndeki turistik Merit Otel’e yerleşen BDP grubunun toplantısı sona erdi. Sabah saatlerinde yapılan değerlendirme toplantısı ardından öğle saatlerinde BDP Grup Başkanı Selahatin Demirtaş toplantıya katılan milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, toplantıda ele aldıkları konularla ilgili bilgi verdi. Demirtaş en önemli gündem maddelerinden birinin yeni anayasa olduğunu söyledi. 
 
TATİL YOK 
 
Demirtaş, 4 gün boyunca seçim öncesi ve sonrasında Türkiye’deki en önemli siyasal gelişmeleri ve seçim beyannamesi çerçevesinde Türkiye’nin temel sonlarına çözüm üretecek aktif politikaları nasıl hayata geçirebileceklerini tartıştıklarını anlattı. Demirtaş, şöyle dedi: 
"Her birimiz açısından verimli bir çalışma oldu. Böylesi bir yakıcı süreçte, bu kadar yoğun bir gündem içerisinde önümüzdeki dönemi daha verimli planlayıp, her saati, her günü çözüm üretme çabasıyla geçirmek için yaz tatili boyunca da çalışmalarımızı grup toplantılarımızı sürdüreceğimiz ifade etmek istiyorum. Mümkün olduğu kadar sık periyotlarda bir araya geleceğiz. Çözüm önerilirini de halkla paylaşacağız. Bu yaz boyunca tatil olmadan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürecek." 
 
YENİ ANAYASA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR 
 
Demirtaş, 4 günlük toplantı süresince öncelikle yeni anayasa tartışmaları kapsamında blok olarak bugüne kadar sürdürdükleri belli bir çalışma düzeyi olduğunu anlatırken şöyle konuştu: 
"Bundan sonra yeni anayasa ile ilgili nasıl çalışmalar yapacağımızı, ne tür katkılar sunacağımızı, çalışmaları nasıl sürdüreceğimizi tartıştık. Bunu son derece önemli hayati bir konu olarak değerlendiriyoruz. En nihayetinde bu ülkede tüm sorunlar çözülecekse, demokratik, özgürlükçü, sivil bir anayasa ile çözülebilir. Bizler de bu anayasa tartışmalarında aktif öncü bir rol almak istiyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de yapılabilmiş en güçlü anayasa yapma zeminini inşa zeminine bizler geçmişte hep birlikte yürütmüş, sürdürmüştük. Anayasa meclisleri, platformları bütün bu tartışmalar son derece güçlü veriler ortaya çıkarmıştı. Güçlü sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Bu sonuçları da dikkate alarak şu saatten itibaren anayasa hazırlık çalışmalarını somut bir şekilde halkımızla paylaşarak her yerde tartışmaları sokaklarda, meydan, panel, konferanslarda sürdürerek, aynı zamanda taslağa dönüşecek şekilde çalışmayı da yürüterek anayasa çalışmalarına güçlü bir katılım göstereceğiz. Türkiye’deki demokrasi bileşenleri ile bu anayasada olması gereken, aslında yeni anayasanın yapılmasına ve tartışılmasına vesile olan herkesi katarak en özgürlükçü anayasa tartışmalarını ve taslağını çıkarmaya çalışacağız." 
 
HÜKÜMETİN GÖSTERDİĞİ YAKLAŞIM YETERSİZ 
 
Demirtaş, bu konuda blok milletvekilleri olarak hükümetin gösterdiği yaklaşımın da son derece yetersiz olduğunu savundu. Demirtaş, yeni bir anayasa tartışmadan öte, eskinin tekrarında ısrar olduğunu belirtmek istediğini anlatırken şöyle konuştu: 
"Türkiye’de yeni bir anayasa tartışması bugün varsa eski, darbe anayasasını tümden çöpe atalım. ’Bu ülkeye bu anayasa uygun değil’ diyorsak, bunun en önemli nedeni gerekçesi anayasanın tekçi zihniyetidir. Hükümet sözcüleri, özellikle sayın Başbakan, yaptığı bütün açıklamalarda tekçilikten vaz geçmeyeceklerinnin altını çiziyor. Dolayısıyla bir yandan tekçi zihniyetinin süreceğine dair ısrar, öte tarafta hükümetin ’Yeni anayasayı yapıyoruz’ açıklaması bir biriyle çelişiyor. Eğer tekçi zihniyet devam edecekse yapılacak anayasa; yeni anayasa olmaz. Dolayısıyla bu çalışmaya hükümet, ’yeni anayasa çalışması başlattık’ dememelidir. Ön koşulsuz, ön yargısız kesinlikle tekçi zihniyetin aşılacağının da taahhüdünü verilerek Türkiye’deki bütün toplumsal kesimleri kendi dili ile kimliği, kültürü ile inancıyla Türkiye’de yaşaması garantisi olacak bir anayasayı birlikte yapmayacaksak, kimse kusura bakmasın ama Kenan Evren anayasasının 2011, 2012 versiyonuna biz anayasa demeyeceğiz." 
Demirtaş, yeni anayasanın nasıl olması gerektiğini ve o inşa sürecinin katılım sürecinden nasıl olması gerektiğinin BDP olarak ortaya koyacaklarını bildirirken, uzlaşma, herkesi kucaklayacak, yeni bir anayasayı birlikte yapma konusunda da bir diyaloga, birlikte çalışmaya açık olacaklarını anlattı. Selahattin Demirtaş, "Hükümetin bu tekçi anayasa anlayışını kesinlikle terketmesi gerektiğini düşünüyoruz. AKP hükümetine AKP anayasa hazırlık komisyonuna da bunu özellikle hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu. 
 
ÇATI PARTİSİ 
 
Önemli çalışmalardan birinin de ’Demokratik cumhuriyet’in hayata geçmesi, Cumhuriyetin demokratikleşmesi perspektifi ile yola çıkan blok hareketi olduğunu anlatan Demirtaş, şöyle dedi: 
"Bunun bir kongreye ve giderek bir siyasi partiye dönüşmesi çalışmaları zaten başlamıştı. Bu konuda bir komisyon kurulmuştu. Daha önce çatı partisi olarak ifade edilen şu anda kendini blok olarak ifade eden çalışma bir kongre şeklinde örgütleme çalışmalarına aktif olarak başlamıştır. Bizim Türkiye’nin genel demokrasi perspektifi ile ele aldığımız bu çalışmaya BDP olarak da hem büyük bir destek sunacağımızı ve Türkiye’nin demokrasi özgürlük umudunun da bu çalışmadan geçtiğini ifade ediyoruz. Açık ve güçlü bir şekilde irademizi arkamıza koyuyoruz. Umut ediyoruz ki bu çalışma başarılacak, somut bir şekilde hayata geçecek ve Türkiye hak etmiş olduğu güçlü muhalefet, halk örgütüne, tabana dayalı bir halk hareketine kavuşacaktır. Önümüzdeki aylarda bu çalışmalar somut bir çerçeveye kavuşunca arkadaşlarımız sizi detaylı bilgilendireceklerdir. Ama biz çalışmayı hayat bir çalışma olarak tanımlıyoruz." 
Demokratik cumhuriyetin bir parçası, bir ayağı olarak gördükleri ’Demokratik Özerklik’ konusunda da çalışma yaptıklarını bildiren BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, bunun önemli bir başlık olduğunu vurguladı. Demirtaş şöyle konuştu: 
 
DEMOKRATİK ÖZERKLİK MEŞRU BİR HAK 
 
"Her şeyden önce DTK’nın ilanıyla bir kez daha gündeme gelen aslında 6 yıllık çalışma, projenin, tartışmanın ürünü olan bi siyasi projeyi grup olarak da bir kez daha tartıştık. Bir kez daha bütün boyutlarıyla bundan sonraki aşamalarını ele aldık. En nihayetinde DTK’nın ilan etmiş olduğu Demokratik Özerkliği meşru bir hak olarak gördüğümüzü ve bu hakkın hayata geçebilmesi anayasal yasal güvenceye kavuşabilmesi için de bütün platformlarda, TBMM’de önümüzdeki dönemlerde mücadele, gayretimizi sürdüreceğimiz ifade ediyoruz. İlanla birlikte bir kez daha gündeme gelen bu projeyi Türkiye’deki birliğin ve bütünlüğün teminatı olarak görüyoruz. Teklik dayatmasına karşı, ’Hepiniz teksiniz tek olmak zorundasınız’ dayatmasına karşı ’Demokratik meşru bir refleks’ olarak hak olarak görüyoruz. Hiç kimse demokratik özerkliği bir dayatma olarak algılamamalıdır. Tam tersine tekçi dayatmalara karşı son derece haklı bir çıkış olarak algılamalıdır. Hiç kimse demokratik özerkliği Türkiye’de bölünmenin bir parçası, ayağı, girişimi olarak görmemelidir. Aslında hükümet ve hükümetlerin uygulamaları nedeni ile fiilen bölümüyle olan Türkiye’yi gerçek anlamda gönüllü birleştirecek bütünleştirecek bir proje olarak görmelidir. Bu nedenle kimse Türkiye’nin şu andakinden hele hele şu linç saldırı ortamıyla şu kadar ayrımcı dil kullanan hükümetin, politikacıların olduğu bir dönemde kimse Türkiye’yi şu andakinden daha fazla bölemez. Bizim yaptığımız çalışma bütün Türkiye için Demokratik Özerk yönetimler inşa etmek oluşturmak bu temelde halka bütün bu projeleri anlatabilmek ve Türkiye’nin aslında demokratik kurtuluşunun hem de demokratik gönüllü birliğinin tek çıkar yolunun bu olduğunu ifade etmektir. Bloğumuz bu konuda önümüzdeki dönemlerde yoğun bir çaba sarf edecektir. Özellikle bu konuda spekülatif yaklaşarak projeyi boşa çıkarmaya dönük sanki bu bir bölünme projesiymiş, bu bir çatışma etnik ayrışma projeymiş gibi sunmaya çalışanlara karşı aslında bu projenin gönüllü birlik projesi olduğunu ve gerçekte bir demokrasi projesi olduğunu bütün Türkiye’ye anlatmak her birimizin boynun borcu olacak, çalışmalarımızın da ana başlıklarından birini oluşturacaktır." 
Demirtaş, anayasa çalışmaları konusunda aktif rol almak istediklerini söylediğini hatırlatarak TBMM’de yemin edip-etmeyeceklerini soran gazeteciye, ilk etapta çalışmalarını parlamento dışında sürdüreceklerini söyledi. Demirtaş, "Biliyorsunuz TBMM kapalı. Yemin ile ilgili halen arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor" dedi. (dha)