Hakkari gezisini sürdüren Demirtaş, bugün BDP Hakkari milletvekilleri Adil Kurt ve Esat Canan ile birlikte Şemdinli'ye geldi.

BDP Şemdinli İlçe merkezinde konuşan Demirtaş, tarih boyunca Hakkari, ilçe ve köylerinde yaşayanların bedel ödediğini ve baskılara maruz kaldığını öne sürdü.

Bütün zulme ve tehdide rağmen Hakkari halkının direnmekten vazgeçmediğini ifade eden Demirtaş, hükümeti asimilasyon yapmakla suçladı.

Demirtaş şunları söyledi: "Cumhuriyet tarihinde en sinsi asimilasyon politikalarını yürüten parti AKP olmuştur. Adeta saman altından su yürütmüş ve siyasi soykırım, askeri operasyonlarla katliamlar yapmış ve Kürt sorununu yüzyıl geri götürmüştür. Erdoğan miting meydanlarında 'Kürt kardeşlerim' diyor ama Roboski katliamının talimatını veriyor. Aslında Erdoğan, 'Kürt kardeşlerim' derken kendi yanındaki Kürtlerden bahsediyor. AKP Kürt sorunu konusunda samimi değil.

Samimiyet göstermesi halinde parti olarak gereken her şeyi yapmaya hazırız. Roboski katliamı gözdağı vermek, sindirmek için yapıldı. Eğer hükümet samimiyse önce Roboski katliamından özür dilemekle başlamalıdır. Sonra İmralı tecridine son verip, askeri ve siyasi operasyonlara son vermesi gerekiyor. En son olarak da müzakereye oturmalıdır."

Selahattin Demirtaş, Şemdinli'den sonra Irak sınırında bulunan Derecik Beldesi’nin Yeşilova Köyü’ne geçti. Yeşilova Köyü’nde öğlen yemeği yiyen Demirtaş, daha sonra belediyeye gelerek partililerle görüştü.

Demirtaş Derecik Beldesi'ndeki konuşmasında “Kürt sorunu yoktur' diyen Başbakan gelsin Derecik Beldesi'nde de Kürt sorununun olup olmadığını kendi gözleriyle görsün. Her akşam top ve silah sesleriyle uyuyan Derecik Beldesi halkına sorsun" diye konuştu.

"Kürt sorununu başbakanın çözeceğine inanmak saflıktır"

Demirtaş,"Her kim ki ben bu sorunu Başbakan'ın çözeceğinden umutluyum' diyorsa kendini kandırır sadece kendini aldatır başka kimseyi peşine takamaz. Olsa olsa bu saflık olur. Başbakanın söylemleri eylemleri ortada. Başbakanın hangi söylemi hangi politası bizde umut yaratabilir. Bize sürekli hakaret küfür yağdıran bizimle ilgili konuşurken ağzından tükürükler fışkıran bir başbakandan kim çözüm umudu bekleyebilir. Bu saflıktır. Kimse bu saflığa düşmemelidir. Çözüm umudu başbakanda değil, halktadır halkta.Halkın yüreğindedir bileğindedir" dedi.