Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Ben bir kez daha 21 yıldır ısrarla, inatla, kararlılıkla bu vahşetin hesabını sormaya buraya gelen bütün canlara, bütün dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Sivas Madımak olayının 21. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu da katıldı. 

Otobüse çıkarak vatandaşlara seslenen HDP Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, omuz omuza verildiğinde çözemeyecekleri hiçbir sorun olmadığını ifade ederek, "Bugün Soma da burada, Roboski de burada, Gezi de burada, Berkin'in yoldaşları da burada. Bundan daha büyük bir mesaj olamaz. Çünkü biz doğuda özgürlüğe, demokrasiye, barışa sevdalanmış insanlar olarak eğer ezilen kimliğimizle, insan kimliğimizle, Sünnisi, Alevisi, Yezidisi, Süryanisi, Yahudisiyle, Türküyle, Kürdüyle, Arapı, Ermenisi, Çerkeziyle ama bütün ezilenler el ele omuz omuza durabilirsek, yüreklerimiz bir olursa çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. İşte şimdi 2 Temmuz'da Sivas vahşetinin Sivas katliamının 21'inci yıl dönümünde sizin verdiğiniz mesaj bu kadar güçlü bir mesajdır. Ben bir kez daha 21 yıldır ısrarla, inatla, kararlılıkla bu vahşetin hesabını sormaya buraya gelen bütün canlara, bütün dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Kimsenin din savaşı, kimlik savaşı yapmadan birbirine nefretle, öfkeyle, kinle, intikam duygusuyla bakmadan yaşamasını istiyorsak, bizler torunlarımızın ve çocuklarımızın bizim çektiğimizi çekmemesini istiyorsak, bir kez daha torunlarımız, çocuklarımız Maraş'ta, Çorum'da, Gazi'de, Gezi'de, Sivas'ta yaşananları yaşamamalarını istiyorsak işte onun çözümü el ele vermektir. Bütün ezilenler ele ele vereceğiz. Bu ülkenin gerçek sahipleri yani yoksullar, yani emekçiler, yani işçiler, yani kadınlar, yani gençler bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz" diye konuştu.

METİN FEYZİOĞLU

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu ise, Madımak Oteli'nin utanç müzesi olması gerektiğini söyleyerek, "Bir olsaydık, iri olsaydık bu katliamların hiç biri yapılamazdı. Size açık seçik söylüyorum; bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa söz veriyorum yarın sorulur. Bizim ömrümüz yetmezse bizden sonra görevi alacaklar soracak bu hesabı, hesap illaki ama illaki kesilecek size söz veriyorum. Cayır cayır içimiz yanıyor 35 canımız bizi yakmaya devam ediyor. Burada utanç müzesi olması gereken yerde iki katilin resimleri o duvardan sökülene, isimleri o duvardan kazınana kadar içimiz yanmaya devam edecek. El birliği ile o isimleri oradan kazıyacağız size bunun için de söz veriyorum o isimler oradan kazanana kadar bu binadan içeriye girilmeyecek çünkü içimiz yanıyor. Bu bina utanç müzesi yapılana kadar yanmaya devam edeceğiz. Sivas katliamının bütün sorumluları hesap verene kadar içimiz yanmaya devam edecek" dedi.

Konuşmalar sırasında CHP'li gençlerle bir grup ESP'liler arasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gençler arasındaki gerginlik tertip komitesi üyelerinin araya girmesi ile önlendi.

Diğer katılımcıların konuşmaların ardından anma etkinliği sona erdi.