TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, ilk ziyaretini 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e gerçekleştirecek. 7 Haziran Perşembe günü, Güniz Sokak’taki evinde ziyaret edilecek Demirel’e, 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Şubat süreci sorulacak. Komisyon üyeleri, bu tarihi ziyaret için Demirel’i sıkıştıracak sorular hazırlamaya başladı.

Darbe komisyonu bünyesinde oluşturulan üç alt komisyonun dinlemek istedikleri isim listelerinin başında gelen Demirel, ziyaret talebine olumlu yanıt verdi. Demirel’i saat 15.00’te ziyaret ederek darbe ve muhtıra süreçlerini soracak olan Komisyon, ziyaret heyetinde yer alacak isimleri ve yöneltilecek soruları yarınki toplantıda netleştirecek. Komisyon’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Yapılacak olan görüşmeye 9’ncu Cumhurbaşkanımızın 1960 darbesine ve 1971 muhtırasına, 1980 darbesine ve 28 Şubat muhtırasına tanıklık etmiş olması nedeniyle üç ayrı alt komisyonu temsilen görevlendirilecek arkadaşlarımız katılacaktır. Demirel’in bilgisine ve tanıklık ettiği olaylar hakkında görgüsüne başvurulacaktır.

Komisyonumuzun yetkisi dahilinde bir ifade alma durumu söz konusu olmadığı gibi böyle bir yetkisinin de bulunmadığı, araştırma komisyonumuzun görevinin anayasa ve içtüzükte de belirtildiği üzere araştırılacak konulara ilişkin bilgi ve görgüsü bulunanların tanıklığına müracaat etmek olduğu kamuoyuna duyurulur.”

Demirel’den yararlanacağız

Komisyon üyesi MHP’li Özcan Yençeri, bilinmeyenleri soracaklarını belirterek, şöyle dedi:

“12 Eylül döneminde Ecevit Taksim’de miting yapacaktı, gideceği sırada Başbakan Demirel ‘ihbar aldım, suikast yapılacak mitinge gitmeyin’ dedi. Ecevit de ‘gideceğim’ dedi. Bir gün sonra Namık Kemal Ersun ve 200 subay emekli edildi. Bu olayların arka planını soracağım.

Yine 28 Şubat sürecinde, 12-13 Haziran gecesi Demirel, Cavit Çağlar’ı Erbakan’a gönderdi. ‘Askeri tutamıyorum, Maltepe’de tanklar sokacağa çıktı, istifa et’ dedi. Yine o günlerde Tansu Çiller Adana’daki ABD Başkonsolosu’nu arayarak, ‘Askerde hareketlenme var, ABD olarak duruma vaziyet edin’ dedi. Bunun üzerine de ABD Dışişleri Bakanı Albright açıklama yaptı. Yani hem darbeciler hem darbeyi önlemek isteyenler ABD’ye başvuruyor.

Bunu soracağım. 12 Mart muhtırası döneminde Faruk Gürler nasıl emekli edildi? Tüm bu soruları Demirel’e yönelteceğim. Demirel’den yararlanmak istiyoruz.”

CHP’li üye Mehmet Şeker de, “Demirel’e ’28 Şubat’la ilgili MGK’daki kararların söylendiği gibi zorla mı alındığını, kararların alınmasında baskı olup olmadığını soracağım” dedi.