Brezilya'nın en sevilen lideri Lula, koltuğunu eski bir gerilla olan ilk kadın devlet başkanı Dilma Rousseff'e bıraktı.

Yeni liderin önündeki en büyük sorun, başarılı devlet adamı Lula'nın yerini doldurabilmek olacak.

Brezilya 2011'e girdiğinde ülkenin sevilen lideri Lula Da Silva yerini, desteğini hiç eksik etmediği Dilma Rousseff'e bıraktı. Eski bir gerilla olan Rousseff, bu sayede Brezilya'da görev yapacak ilk kadın lider oldu. Rousseff yemin törenine 1970'lerde yattığı cezaevinde hücre arkadaşı olan 11 kadını da davet etti. Rousseff'in en büyük mücadelelerinden biri, ülke tarihinin en çok tutulan lideri unvanına sahip Da Silva'nın yerini doldurabilmek olacak. Lula, başkanlığı süresince Brezilya'nın küresel konumunu dengelemekte oldukça başarılı oldu. Analistler, Rousseff'in önünde bekleyen en önemli mücadelelerden birini bu başarıyı sürdürmek olarak görüyor.

KANSERE YENİK DÜŞMEDİ

Bulgar bir göçmenin kızı olan Roussef, 19 yaşındayken diktatörlüğe karşı Palmares Silahlı Devrimci Öncü Kuvvetleri'ne katıldı. 3 yıl hapiste kaldı, 22 gün işkence gördü. Ekonomist olan 63 yaşındaki Rousseff, 'iyi insanlarla çevrilmiş sert bir kadın' olarak tanımlanıyor, kamuya açık alanlarda bakanlarını azarlamaktan çekinmiyor. 2009'da kansere karşı verdiği savaştan zaferle çıkan 'Demir Lady'nin elinden başkan Lula tuttu. Başkanlığının son 2 yılında Rousseff'i yanından ayırmadı. 31 Ekim'de yapılan seçimlerde oyların yüzde 56'sını almayı başaran Rousseff, kabinesinin yarısını Lula'nın döneminden kalan bakanlarla doldurdu. İlk kadın başkan, zafer konuşmasında ülkedeki yoksulluğu ortadan kaldırma sözü vermişti. 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları için hazırlıklara başlaması gereken Rousseff, bu esnada yoksulluğu ortadan kaldırmak için mücadele verecek.

Filistin için ilk elçilik

Filistin'i 1967'deki sınırları çerçevesinde tanıyan Brezilya, Amerika kıtasında ilk Filistin elçiliğini açan ülke oldu. Filistin lideri Mahmud Abbas, Brezilya'da Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüşmesi sonrası bölgedeki diğer ülkelere de 'tanınma' çağrısında bulundu. Brezilya hükümeti, Filistin elçiliği yapımı için 14 milyon dolarlık bir arsayı Filistin elçisi İbrahim Az-Zein'e teslim etmişti.

yenişafak