Türk şirketi Delta Mobilya Dekorasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., BP Global"in Basra"daki petrol arama ve çıkarma sahasında kurulacak 2 bin kişilik yaşam merkezinin ilk etap tefriş işini aldı.

Firmanın patronu Adem Yılmaz, Irak"ta çok sayıda proje için çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Yurt içinde de Boğaziçi eksenine gayrimenkul yatırımları yapıyoruz” dedi.

ÇATALCA"daki fabrikasında ürettiği ofis mobilyalarıyla Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkede "ofis, otel, banka şubeleri" tefriş projeleri yürüten Delta Mobilya Dekorasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Delta Mobilya), BP Global"in Basra"daki petrol arama çıkarma sahasında kurulacak 2 bin kişilik yaşam merkezinin ilk etap tefriş işini aldı.

Firmanın patronu Adem Yılmaz, 1 hafta içinde projeyle ilgili malzemelerin Basra"ya gönderileceğini belirterek, “Irak"ta çok sayıda proje yürütüyoruz. Yenileri için de görüşmelerimiz sürüyor. Yurt içinde de çok sayıda bankayla anlaşmalarımız devam ediyor” dedi.

İşler yeniden açıldı

Geçen yıl küresel krizin etkisiyle cirolarının küçüldüğünü ancak bu yıl işlerin yeniden açıldığını anlatan Adem Yılmaz, şöyle konuştu:

“Süleymaniye Valiliği"nin binasının projelerini hazırladık, yakında başlıyoruz. Türkmenistan"da bir askeri okulun tefrişatını yapıyoruz. Kazakistan"da bir hastane projesini, Ürdün"de de bir üniversite projesini yürütüyoruz. Erbil"de de bir üniversite tefrişatı yapıyoruz. Bu projede bütçeyi İngilizler karşılıyor. Libya"da bir üniversitenin porjesini yeni tamamladık, ayrıca 200 konutluk yeni tefrişat işi aldık.”

Yurt dışında elde ettikleri gelirlerle yurt içinde farklı alanlarda yatırımlara yöneldiklerini belirten Adem Yılmaz, Kuruçeşme"de Cenevizlilerden kaldığı belirtilen, en son 1600"lü yıllarda tamir görmüş kapalı alanı 1700 metrekare tarihi bir binayı satın aldıklarını ve Delta Ofis Mobilyaları A.Ş."nin yönetim merkezi ve showroom"u olarak tasarladıklarını söyledi.

Yılmaz, “Bu bina için 12 milyon dolar harcadık. Ama bizim gibi uluslararası iş yapan bir firmaya yakışır şıklıkta bir eser çıktı ortaya. Üstelik de tarihi ama metruk kalmış bir binayı kurtarmış olduk” diye konuştu.

Boğaziçi ekseninde başka gayrimenkul yatırımları da olacağını söyleyen Adem Yılmaz, yakın zamanda Mimar Sinan"ın son eserlerinden biri olan Ortaköy Hamamı"nı da uzun süreli kiraladıklarını ve içini İstanbul"un en seçkin "sanat ve tasarım merkezlerinden" biri haline getireceklerini söyledi. Yılmaz, heri iki projenin de ekim ve kasım aylarında açılacağını belirtti.

Adem Yılmaz, Ortaköy Hamamı"nın da 750 metrekarelik bir pir yapı olduğunu ve İstanbul"un kültür ve sanat hayatı için çok güzel bir mekan ortaya çıkacağını kaydetti.

NATO"nun ana tedarikçisi

Ofis mobilyaları ve tefriş projelerinde NATO"nun ana tedarikçileri arasında yer aldıklarını da söyleyen Adem Yılmaz, Çatalca"daki fabrikada yaklaşık 270 kişilik istihdamları olduğunu bildirdi ve fabrikanın üretim kapasitesi için de “Bin kişilik bir ofis projesini 20 günde teslim edecek güçteyiz” diye açıkladı.

Bozüyüklü "Kağnıcı Dede"nin torunu

DELTA Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, vaktiyle Bözüyük"te at arabası ve kağnı yapan Mahmut Kesim"in torunu olarak, eşi Ayşenur Yılmaz"ın da desteğiyle, marangozluk geleneğinden küresel iş yapan bir firma yarattı.

Delta Mobilya, bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında yaklaşık 30 bin ofisin tefrişini gerçekleştirdi. Firma iş merkezlerini ya da firmaların kurumsal kimlik projelerini anahtar teslimi alıp, proje bazında üretim ve uygulama yapıyor.

Adem Yılmaz, “Dedem Mahmut Kesim (annemin babası) Bilecik Bözüyük"te ağaç işlemeyle başlamış, dayımla birlikte çalışırlarmış. Devlet Demir Yolları"nın tahta traversleri, kağnı ve at arabaları parçaları, rabıtalar ve parkeler yaparlarmış. Tahta kaşık bile üretip satarlarmış. Dayım (Hilmi Kesim) bu işte devam kararı almış. Bir süre sonra babam devam ettirmeye başlamış. Ben uzun yıllar gazetecilik yaptım ve dünyayı gördüm. Sektörü yakından izledim ve 1982"de gazeteciliği bırakıp işimizin başına geçtim” diyor.

Sadi ÖZDEMİR / Hürriyet