Sağlık Bakanlığı, medyada ''deli dana öldürdü'' başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 75 yaşındaki bir vatandaşın halk arasında ''deli dana'' olarak ifade edilen ''Creutzfeldt-Jakop'' hastalığından yaşamını yitirdiğinin iddia edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Hastanın tedavisini yapan doktoru 'vakanın deli dana olmadığını, birçok nörolojik sebeple ortaya çıkan ve yavaş ilerleyen bir ensefalit (beyin iltihabı)' olduğunu ifade etmektedir.

Halk arasında deli dana diye adlandırılan hastalık variant creuttzfeldt-jakop (vCJD) 20 yaş civarındaki genç erişkinlerde görülmektedir. 65 yaş üzeri dönemde görülen Creutzfelth Jakop tablosu ise beyin dokusunun harabiyetidir ve deli dana hastalığıyla ilgisi bulunmamaktadır. Deli dana hastalığının sebebi beyin dokusuna yerleşen ve prion diye adlandırılan maddeye karşı gelişen reaksiyon sonrası beyinde süngerimsi boşlukların oluşması ve bu reaksiyonun olduğu bölgeye göre gelişen motor-mental yeti kaybıdır. Ülkemizde hastalığın bildirimi zorunludur ancak bugüne kadar herhangi bir vakaya rastlanmamıştır.

Habere konu hasta Creutzfelth Jakop hastalığından hayatını kaybetmiş olup hastalığın deli dana ile ilgisi bulunmamaktadır.''