Çünkü bu cezaevinde sadece işkence ve dayak yok. Bir de açlık var. Mahkumlara günde bir tas mısır veriliyor. Ama onlar, ellerini ağızlarına götürecek gücü bulamıyor. Açlıktan ölenlerin cesetleri günlerce öylece bırakılıyor.


Herkesin aç olduğu cezaevi

Ülkede yılık enflasyon yüzde 231 milyon, işsizlik oranı yüzde 94, son aylarda koleradan 4 bin kişi öldü ama Zimbabve Devlet Başkanı 85 yaşındaki Robert Mugabe doğum gününü krallar gibi kutladı.

Ülkesindeki bir cezaevinde gizlice çekilen görüntüler ise daha televizyonlarda yayımlanmadan dünyayı şoke etti.

Konuyla ilgili haberi geçen AP ve Reuters haber ajansları, bu görüntülerin, büyük riskler alınarak gizlice çekildiğini ve İnsan Hakları kuruluşlarına gönderildiğini duyurdu.

Orta Afrika Ülkeleri İşkenceyi Önleme Merkezi'nde çalışan avukat Annah Moyo, görüntüleri izlediklerini açıklarken "Tüyler ürpertici. Bazı mahkumların açlıktan öldüğünü ve cesetlerinin 48 saat sonra hücrelerden çıkarıldığını gördük. Bu durumda diğer mahkumlar, cesetlerle birlikte aynı yerde kalmak zorunda. Üzerlerinde ince bir örtüden başka giysi yok. Günde sadece bir tas mısır veriliyor. Tüm mahkumların kaburgaları sayılıyor. Aç bırakmak en yaygın işkence biçimi. Mahkumların, kendilerine verilen mısır lapasını ağızlarına götürecek halleri yok. Bu yapılan, insanlığa karşı büyük bir suç" dedi.

Zimbabveli Kadınlar Hareketi lideri Thembelani Lunga da benzer bir cezaevinde geçen yıl ölmüştü. Mahkumların çoğu ise bir şekilde Mugabe yönetimine karşı çıkan ya da eleştirenler.

HÜRRİYET