TBMM Başkanı Köksal Toptan, 'Parça parça iyileştirmeler yapılmaktansa bütüncül bir yaklaşımla ruhu demokratik ve sivil olan bir Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ülkemiz ve milletimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir' dedi.
Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılı'nın kapanışı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, TBMM'de hayat bulan milli iradenin önderliğinde bağımsızlığına kavuşan Türkiye Cumhuriyeti'nin, 3 bin yıllık devlet geleneğinin mirasçısı olduğunu ifade etti.

Meclis Genel Kurulundaki avizeler ve Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın, Türk milletinin tarihte kurduğu devletlerin sembolü olduğunu anımsatan Toptan, 'Böylesine köklü geleneğin mirasçısı bir ülkede her gün yetki tartışması ve rejim sorunu yaşanıyor görüntüsünün, bu şanlı geçmişimize yakışan bir durum olmadığını düşünüyorum' diye konuştu.

Zamanın getirdiği şartlara uygun düzenlemeler yapılırken bazı sancıların yaşanması ve tartışmaların olağan görülmesi gerektiğini belirten Toptan, 'Ama bunların esastan kaynaklanan bir ihtilafmış gibi gösterilmesi, bize ve geçmişimize yakışır bir durum değildir' dedi.

'BAŞARILARI KİMSENİN GÖLGELEMESİNE MÜSAADE ETMEMELİYİZ'

Toptan, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük badirelerin, yaşanan acıların ve birbirinden çetin destansı mücadelelerin sonucunda hayat bulmuş bir devlet olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu ülkeyi kuranlar, etnik kökenleri ne olursa olsun koca bir imparatorluğun yıkılışına hep beraber şahit olmuştur. Bu yıkılışa şahit olanlar, yine hep birlikte koca bir imparatorluğun külleri üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'ni kurma başarısını göstermişlerdir. Zaman zaman yaşanan ortak acılar, bu ülkenin kurucu kahramanlarını endişelendirmiş, bu nedenle de 'güvenliği önceleyen' bir devlet anlayışını benimsemişlerdir. Şunu vurgulamak isterim ki; ülkemiz o badirelerin bir çoğunu atlatmış, demokrasisini kökleştirmiş, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiş, uluslararası çapta düşünürler, yazarlar ve sanatçılar çıkarmaya başlamıştır. Ülkemizin çok kısa sayılabilecek bir sürede her alanda gösterdiği bu ilerlemeler olağanüstü başarılardır. Bu başarıları kimsenin gölgelemesine müsaade etmemeliyiz. Günümüz gençlerini gördüğümde, çok iyi yetiştiklerine olan inancımın her geçen gün artmakta olduğunu belirtmeliyim. Türkiye Cumhuriyeti'nin önceliği vatandaşlarına sosyal refah sağlayan dünyaya entegre bir ülke yaratmaktır.'

'TAM DEMOKRASİNİN TÜM KURALLARIYLA YERLEŞMESİ...'

Dünyadaki gelişmiş, kalkınmış çağdaş değerleri özümsemiş devletlerin demokrasiyle yönetildiğini ifade eden Köksal Toptan, nerede sefalet, baskı ve zulüm varsa orada antidemokratik yönetimlerin olduğunun görüldüğünü söyledi.

Dünyadan kopmuş, ülkesi dışındaki gelişmelere kapalı, küresel finansal sisteme entegre olamayan, uluslararası ilişkilere uzak duran ülkelerin yaşama şansının çok az olduğunu dile getiren Toptan, 'Ülkemizin mutlak istikameti, katılımcı tam demokrasinin tüm kurallarıyla yerleşmesi yolunda olmalıdır. Demokrasinin iyileştirici, normalleştirici ve pozitif iklimine hepimizin ihtiyacı var' dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Ne kadar ağır ve güç olursa olsun, demokrasi içerisinde çözülemeyecek sorun, aşılamayacak engel olmayacağını belirten Toptan, kurumlar ve kurallar manzumesi olan demokrasinin 'bir anlayış biçimi ve yaşam tarzı' olduğunu ifade etti. Toptan, şunları kaydetti:

'İnsanların birlikte yaşayabilmelerini sağlayan değerlerle örülmüş demokrasinin toplumsal hayatın ve yönetim yapımızın her noktasında işlemesi gerekmektedir. Başta siyasetin kendi işleyiş biçimi olmak üzere karar alma ve seçim süreçlerinde, demokratik yöntem ve anlayışlar daha etkin bir şekilde hayata geçirilmelidir. Bu anlamda parça parça iyileştirmeler yapılmaktansa bütüncül bir yaklaşımla ruhu demokratik ve sivil olan bir Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ülkemiz ve milletimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir. Demokrasiyi ve özgürlükleri geliştirdiğimiz sürece bugün yaşanan pek çok sorunun da gerilerde kaldığını hep beraber göreceğimizden herkes emin olmalıdır.

Önümüzde, Aziz Atatürk'ün hepimize gösterdiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda, Cumhuriyetimizin l00. Yıl vizyonu bulunmaktadır. Türkiye'de değişimin öncüsü durumunda olan Meclisimiz, ülkemizin temel sorunlarını çözme, demokrasiyle taçlanmış Cumhuriyetimizin tüm niteliklerini koruyup yaşatma konusunda çalışmaya bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir.' - yenişafak