Teknolojide lider kuruluşların çözüm ve ürünleri ile hayata geçen uygulama Türk eğitim sistemi için model olma özelliği taşıyor.

 

“Öğrence Bulutu” olarak adlandırılan proje, bulut bilişim teknolojisini eğitime taşıyor. Öğrenciler 3G bağlantısı bulunan tabletler ile internet üzerinden sayısız ders kaynağına ulaşırken, e-kitap uygulaması sayesinde tüm ders kitaplarına da tablet üzerinden erişecekler. Turkcell tarafından kurulan kurumsal APN ve 3G alt yapısı, öğrencilerin güvenli internet kullanımını ve okul tarafından yönetilen zengin ders kaynaklarına erişebilmelerini sağlanıyor. Böylelikle öğrenciler istedikleri zaman ve her yerden okulun sunduğu tüm kaynaklara 3G bağlantıları ile ulaşacaklar. Öğretmenler de aynı teknolojiyi kullanarak öğrencilerine “Öğrence Bulutu” üzerinden destek verecekler. Öğrenciler kendileri için özel olarak hazırlanmış e-kâğıtlarını tablet üzerinde el yazılarıyla tamamlarken öğretmenler de aynı e-kâğıtlar üzerinde düzeltme yapabilecekler. Böylelikle kitap ve defter ihtiyacı ortadan kalkacak. Tabletler üzerinde kurulu olan ve en yaygın işletim sistemi olan Microsoft Windows®sayesinde öğrenciler çok daha kapsamlı kaynaklara ulaşabilecekler. Yine Microsoft tarafından sunulan “Learning Suite” servisi öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli öğretim programlarını kullanmalarına olanak sağlanıyor. Projede e-kitap ve e-kâğıt uygulamaları için gerekli yazılım altyapısını sağlayan Adobe, “Öğrence Bulutu” projesi ile multimedya ile zenginleştirilmiş ve bireyselleştirilmiş e-kâğıt uygulamasını ilk defa bir okulda gerçekleştirmiş olacak. Bu servislerin yönlendirilmesinde ve okul yönetiminde ise Türkiye’de yaygın olarak kullanılan K12Net Okul Bilgi Sistemi kullanılıyor. 
 
“Öğrence Bulutu” için gerekli donanımları bir arada toplayan tabletler 3G bağlantısı, Windows işletim sistemi, yüksek çözünürlükteki ekranı, uzun süreli pil ömrü ve tableti adeta dizüstü bilgisayara çeviren masaüstü istasyonu ile öğrencilerin tüm ihtiyaçlarına fazlasıyla cevap veriyor. Ders kaynakları ile ilgili olarak yurt içinden ve yurt dışından birçok yayıncı ve tedarikçi ile görüşmeler yapılarak öğretim programlarına uygunluk sağlayan yayıncılar ile anlaşma yapıldı. Özellikle yurt dışındaki yayıncıların projeye ilgisi çok yüksek oldu.
 
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “YÜCE Okulları ve iş ortaklarımız ile hayata geçirdiğimiz bu yenilikçi proje ile öğrencilerimizin eğitim ve öğretim hayatına katma değer sağlamaktan heyecan duyuyoruz. Türkiye’de bir ilk olan projemiz ile öğrencilerimizin verimlilik ve performanslarının artacağına inanıyoruz. Windows 7 işletim sisteminin kullanıldığı tablet bilgisayarlar ile öğrenciler, kendi ekran ve içeriklerini diğer öğrenciler ile rahatlıkla paylaşabilirken, her türlü Office belgesi ve e-kitapları üzerinde de hiçbir sorun yaşamadan çalışabilecekler. Farklı ağ altyapılarını destekleyerek öğrencilerin hem okuldayken hem de okul dışındayken internet bulutuna bağlanmalarını sağlayan bu tabletler, öğrencilere ödev ve ders içeriklerini ve e-posta hesaplarını güvenilir bir ortamda saklayabilmelerine imkân tanıyor. YÜCE Okulları’nda uygulanacak bu projenin Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tüm okulların 620.000 dersliğine dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlamaya yönelik başlattığı “Fatih Projesi” için de güzel bir örnek olacağına inanıyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkaracak olan genç beyinlerimizin performansını artırarak, daha ilköğretim çağında bilişimin gücü ile yeni ve önde olmalarını sağlayacak bu işbirliğinden büyük mutluluk duyuyoruz ” dedi.
 
Öğrence Bulutu projesinin mimarı YÜCE Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Kalınyazgan “Öğrence Bulutu projesindeki çıkış noktamız, öğrencilerin öğrenme alışkanlıklarındaki farklılıklar oldu. Bu farklılıkların gözetilerek bireysel ihtiyaçlara cevap vermesi gerekliliği, bizi böylesine güçlü ve yenilikçi bir platforma taşıdı. Geleneksel yöntemlerle bir okulun aynı anda tüm öğrencilerine ihtiyaca uygun kişiselleştirilmiş eğitim vermesi mümkün değildir. Günümüz eğitim sistemi öğrencileri aynı kabul eden tekdüze bir yapıya dönüşmüştür. Bu anlamda gelişen teknoloji eğitimcilere farklı çözümler sunarken, teknolojiyi yakından takip eden öğrencilerimizi görsel ve işitsel materyallerle zenginleştirilmiş bir ortama taşıyor. Öğrence Bulutu’nu başarıya götüren en önemli faktörlerden biri ise Turkcell, Microsoft, Acer gibi teknoloji devlerinin bu projeyi Türkiye’de değişimin bir tetikleyicisi olarak görmeleri ve sosyal sorumluluk anlayışı ile desteklemeleri olmuştur.” dedi.