Tekirdağ'da, valilikten "TRT'ye dizi çekiyoruz" diye izin alarak iş makineleriyle kazı yapan 8 kişilik ekibin, defineci oldukları ortaya çıktı. Kazı yaparken yakalanan zanlılar, iddiaları reddederek, "Filmin adı Siperdeki Vatan. O yüzden siper kazıyorduk" dediler. Akıllara durgunluk veren olay Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere ve Yeniköy arasındaki bölgede yaşandı. Ellerine geçirdikleri define haritası doğrultusunda bölgede kazı yapmak için harekete geçen 8 kişilik grup, sıra dışı bir yönteme başvurdu.

SİPERDEKİ VATAN!
Düzenledikleri sahte belgeler ve yazdıkları bir dilekçe ile Tekirdağ Valiliği'ne başvuran define avcıları, TRT için Çanakkale Savaşı'nın anlatıldığı 3 bölümlük ve 9 gün süreceğini belirttikleri 'Siperdeki Vatan' isimli drama belgesel çekeceklerini söylediler. Ekip, valilikten bu konuda izin ve manevi destek talep etti. Valilikten gerekli izinleri alan ekip, Bizans Dönemi'ne ait kalıntıların çokça bulunduğu Uçmakdere ve Yeniköy bölgesine 'set' kurdu. Bir de iş makinesi kiralayan ekip, kazı yapmaya başladı. Define avcıları, meraklı bakışlarla yanlarına gelen köylüleri de 'film çekiyoruz' diye kandırmaya çalıştı. Ancak ekipten şüphelenen köylüler durumu jandarmaya ihbar etti. Jandarma, bir süre takip ettiği definecilere önceki gün baskın düzenledi. 8 şüpheli, define haritaları ve tarihi eserlerin fotoğraflarıyla kıskıvrak yakaladı.

BİZANS ALTINLARI İÇİN
Defineciler, valilikten izinleri olduğunu, belgesel için kazı yaptıklarını söyleyerek jandarmaya belgelerini gösterdi. Ardından durum TRT'ye soruldu. TRT'den böyle bir belgesel çalışması olmadığı yanıtı gelince 8 kişilik ekip gözaltına alındı. Jandarma ekipleri kazı yapmada kullanılan iş makinesi ve çok sayıda kazma küreğe de el koydu. Yapılan incelemede ekibini izni sahte belgelerle aldığı ve Bizans altınlarını aradığı belirlendi. Gözaltındakilerden yönetmen olduğunu belirten Erkan Ç., "Bizim her şeyimiz yasal. Burada biz Çanakkale Savaşı'nın anlatıldığı film çekecektik. Gerekli yasal izinlerimiz var. Kepçe ile film platosu için siper kazıyorduk. Burası muz cumhuriyeti değil Türkiye" diye konuştu.
BİR BELGE, 3 AYRI DRAMA
Definecilerin Valilik'ten aldığı izin belgesinde 3 ayrı şekilde yazılan "Drama" kelimesi dikkat çekiciydi.