Kilitbahir köyüne 3 kilometre mesafedeki Havuzlar Şehitliği"nin yanında yer alan ve Çanakkale Savaşları"nda Türk askerinin su ihtiyacını karşıladığı tarihi çeşmenin önündeki asırlık çınar ağaçlarının altında kaçak kazı yaptıkları bildirilen V.S, M.E.K, Ş.K, İ.B. ve A.G, Eceabat İlçe Jandarma ekiplerince yakalandı.

Kazı yaptıkları malzemelerle birlikte yakalanan zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Öte yandan, ellerindeki tarihi eserleri satmaya çalışan Y.B. ve O.G. de yine ilçe jandarma ekiplerince yakalandı. Roma ve ve Doğu Roma dönemlerine ait 35 bronz sikke, 1 amfora, testi, toprak çanak ve toplu tabancayı satmaya çalıştıkları bildirilen zanlılar, ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

HAVUZLAR ŞEHİTLİĞİ

Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü"ne yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Havuzlar Şehitliği, Şarlayan Dere mevkisinde bulunuyor.

Anıt, 1960-1961 yıllarında, 4 adet 12 cm"lik muhasara bataryasının olduğu yere, Kerevizdere"de Fransızlara karşı savaşırken 21 Haziran 1915"te şehit düşen ve buraya defnedilen 2 subay ile 8 er anısına, Çanakkale Şehitleri Anıtlarına Yardım Derneği tarafından yaptırıldı.