Türkiye 2011 Vücut Geliştirme Şampiyonu ve eski TRT spikeri eşi Işıl Okan Aktan’a uyguladığı şiddetle gündeme gelen İbrahim Okan sessizliğini koruyor. İbrahim Okan’ı oturduğu sitenin esnafı da ‘sinirli biri’ diye tanımlarken, eşinden yediği dayak yüzünden koruma kararı çıkartan Işıl Okan ise boşanma davası açmaya hazırlanıyor. 

Karakolluk olmuş 
Günlerdir devam eden tartışmaların odak noktasındaki isim İbrahim Okan’a Yeşilköy Muhtarı aracılığıyla ulaştık. Muhtar Bülent Yurtsever, İbrahim Oktan’ın daha önce bir emlakçıyla da karakolluk olduğunu anlattı. Yurtsever, ev kiralamak için görüştüklerini ancak anlaşamadıklarını, bunun üzerine çıkan tartışmada İbrahim Okan’ın bıçak çektiğini ileri sürdü. İsminin kullanılmasını istemeyen emlakçı da, “Kendisini pek tanımam, sadece ev tutmak için bana geldi. Anlaşamayınca da karakolluk olduk. Sinirli bir yapıya sahip. Bir daha da görüşmedik” dedi. 

Esnaf da tedirgin 
Kapısını çaldığımız İbrahim Okan ise eşi hakkında konuşmak istemedi. Eve gittiğimizde bir süre kapıyı açmayan Okan, ısrarlı sorularımız üzerine, ”Işıl’ın medyaya yaptığı yorumları takip ediyorum. Televizyona çıktığı programları da izliyorum. Ben konuşmayacağım. O, konuşmaya devam etsin” demekle yetindi. 

Çevre sakinleri ise karı kocayı tanımadıklarını söylediler. Aileyi tanıyan esnaf da tedirgin. Bu tedirginlik “Aman yarın bize de bulaşır” sözleriyle kendisini gösteriyor. İsminin yazılmasını istemeyen bir market sahibi ise Okan ailesini şöyle anlatıyor: “İbrahim Okan insanlarla sosyal ilişkisi olan biri değildir. Bazen Işıl Okan Aktan, bazen de oğlu geliyordu. Kocası çok kıskanç biridir. Aslında oğlu da kendisi de geldiğinde çok tedirgin halleri olurdu. Sanırım kocasından korkuyordu.” 

Öte yandan Işıl Okan Aktan’ın avukatı Hüseyin İzmirlioğlu, dün Bakırköy 10. Aile Mahkemesi’nden koruma kararı çıkardıklarını açıkladı. 
Işıl Okan Aktan, 9 yıllık eşinden gördüğü şiddeti Radikal’e şöyle anlatmıştı: “Saçlarımı çekti, düştüm. Kafama ve boynuma vurdu. Bir taraftan da bağırıyor; ‘Seni sakat bırakacağım. Madem vücutcusun, kaslarınla hareket et’ diye.” Işıl Okan, neden karşılık vermediği sorusuna ise şu yanıtı vermişti: “Güçlü kaslarım olabilir ama ruhum kadın. Sporcu ahlakı diye bir şey var ayrıca.” 

Aktan, aynı sokakta yaşadığı eşi tarafından yeni bir saldırıya uğramaktan korktuğunu ifade etmişti. Mahkemeden çıkan koruma kararı bu açıdan önemli bulunuyor. 

Harç gideri ayıbına son verildi 
Kocası tarafından dövülen Işıl Okan Aktan’dan adli muayene ve rapor ücreti için 75 lira istemesi tepki yaratmıştı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, bu konularda sıkıntı yaşanmaması için gerekenlerin yapılması talimatı verdi. Şiddet mağdurundan harç ve posta giderleri gibi masraflar alınmayacak. 

Radikal’in haberi üzerine konun araştırıldığını kaydeden Adalet Bakanlığı yetkilileri, Işıl Okan Aktan’dan ücret istenmediğini sadece fatura kesildiğini, faturanın da savcılıkça ödeneceğini savundu. 

Formaliteymiş! 
Yetkililere göre bu bir formalite. Adli Tıp Döner Sermaye İşletme Yönetmeliğine göre her türlü işlemden ücret alınıyor. Adli muayene ve rapor için de 75 lira ödeniyor. Ancak bunu üçreti savcılık üstleniyor. 

Adalet Bakanı Ergin’in de Adli Tıp’tan alınacak muayene ve rapor ücretleri konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için talimatlar verdiği kaydedildi. 

“Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı”nda da bu sorunun giderilmesine yönelik hükümler bulunuyor. Taslakta, harç ve masraflardan muafiyet hükmü de bulunuyor. Taslağa göre sosyal güvencesi olmayan dayak mağdurlarının sağlık giderleri de Sağlık Bakanlığı’ınca karşılanacak.

RADİKAL