Ahmet Davutoğlu, "Lübnan'da, Suriye'deki gelişmelerde de biz, hiçbir zaman dini, mezhebi veya etnik bir ayrım gözetmedik. Her zaman bütün bu dini, mezhebi ve etnik grupları bir arada yaşayan ve bundan sonra da bir arada yaşayacak gruplar olarak gördük" dedi.

Bakan Davutoğlu, Lübnan eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel ile Dışişleri Bakanlığı konutundayaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin bölgede hiç bir dini, mezhepsel veya etnik fark gözetmediğini belirterek, "Lübnan'da, Suriye'deki gelişmelerde de biz, hiçbir zaman dini, mezhebi veya etnik bir ayrım gözetmedik. Her zaman bütün bu dini, mezhebi ve etnik grupları bir arada yaşayan ve bundan sonra da bir arada yaşayacak gruplar olarak gördük. Bundan sonra birlikte çalışacağız, sivil toplum kuruluşlarımız birlikte çalışacaklar. Bu büyük demokratik dönüşümde, dini hakların korunması, dini topluluklar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi bağlamında da önemli çalışmaları birlikte yapacağız" diyekonuştu.

Türkiye'nin dostu, bölgenin önemli bir liderini ağırladıklarını belirten Davutoğlu, Cemayel'in Lübnan siyasetinin ve bölgedeki gelişmelerin en öncü rolünde bulunmuş devlet ve fikir adamı olduğunu, Lübnan'da bir dönem cumhurbaşkanlığı da yaptığını hatırlattı.

Uzun zamandır Cemayel'i davet ettiğini belirten Davutoğlu, konuğuyla bölgedeki gelişmeleri değerlendirdiğini, bölgedeki yeni demokratik dönüşümü ve bu dönüşümün ortaya çıkardığı meydan okumaları ele aldıklarını ifade etti.

Davutoğlu, bölgede kalıcı istikrarın tesisi bağlamında değişik dini topluluklar arasında, değişik mezhep grupları arasındaki ilişkilerin bu demokratik değişimde nasıl pozitif bir rol oynayabileceğini, değişimleri nasıl etkileyebileceği konularını ele aldıklarını ifade etti.

"Lübnan istikrarı bizim için çok önemli" diyen Davutoğlu, Lübnan'ın etnik ve mezhebi çatışmalar anlamında çok acı tecrübelerden geçtiğini, bölgede bu çatışmaların bir daha yaşanmaması için Lübnan'ın tecrübesinden yararlanılmasının önem taşıdığını kaydetti.

Cemayel'in daha önce El Ezher Şeyhi ve Mısır'daki Kıptilerin Patriği ile paylaştığı önemli iki projeyi kendisiyle paylaştığını aktaran Davutoğlu, bunlardan ilkinin bu dönemde dinlerarası diyaloğun, bölgedeki dini gruplar arasındaki diyaloğun kuvvetlenmesi olduğunu ifade ederek, "Son dönemde Mısır'da yaşanan gelişmelerden çok üzüntü duyduk. Bir daha bunların yaşanmamasını ümit ediyoruz. İkincisi ise bu Arap Baharının yeni bir insan hakları deklarasyonuyla güçlendirilmesi. Biz, her iki konuda da kendisine destek olabileceğimizi ifade ettik" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire ziyaretinde Kıpti Patriğini makamında ziyaret eden ilk Müslüman lider olmasının Türkiye'nin bölgedeki Hristiyanlara ve dini toleransa bakışını yansıttığını vurguladı.

Davutoğlu, bu demokratik dönüşümün siyasal alanda bir dönüşüm olarak kalması ve bunun kesinlikle dini, mezhepsel ve etnik bir gerilime dönüşmemesini istediklerini, bu gerilimler üzerinden siyasi sürecin durdurulmamasına büyük önem verdiklerini aktardı.

Davutoğlu, "Türkiye, bölgedeki bütün dini, etnik ve mezhep gruplarına aynı mesafededir ve hepsiyle yakın ilişki içindedir" dedi.

İstanbul ve Kahire'de bazı toplantılar yapılacağını aktaran Davutoğlu, Medeniyetler İtifakı çerçevesinde bazı çalışmaların yürütüleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, "Özgürlük ve hürriyet bütün dini, mezhebi ve etnik grupların hakkıdır. Bunun sağlanması için bu grupların bir arada olması önemli" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, görüşmede Suriye dahil bütün bölgesel konuların gündeme geldiği veyakın dönemde de bir toplantının planlandığını sözlerine ekledi.

-Lübnan eski Cumhurbaşkanı Cemayel-

Lübnan eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel ise Türkiye'de bulunmaktan ve Davutoğlu ile görüşmekten mutlu olduğunu ifade ederek, bölgede çok önemli gelişmeler yaşandığını, bu konuda görüş alış verişinde bulunduklarını bildirdi.

Türkiye ile bölgedeki sorunlara çözüm konusunda aynı görüş ve duyguları paylaştıklarını kaydeden Cemayel, bölgenin istikrara kavuşturulması içinTürkiye'nin gösterdiği çabaları takdirle karşıladıklarını söyledi.

Cemayel, "Bölgemizde birçok ülke demokrasi ve özgürlük çığlıkları atmaktadır. Bunlara son derece fazla ihtiyaç duymaktadır bölgemiz. Bunlar sadece atılan sloganlar çerçevesinde kalmamalı, hayata geçirilmesi gerektiği konusunda da hem fikiriz. Gerek dinler arasında gerekse mezhepler arası, etnik gruplar arasında dayanışma ruhunun pekiştirilmesi yönünde Sayın Bakan'dan da önemli görüşler aldık. Dinlerarası, mezheplerarası işbirliklerinin bölgeye çok önemli katkısı olacaktır" diye konuştu.

Cemayel, Türkiye'nin büyük tecrübesinden de faydalanarak bu projeleri hayatageçirmek istediklerini, Ortadoğu bölgesinin bir an önce barış ve istikrara kavuşması için çabaladıklarını belirtti.

Cemayel ayrıca, hem Van'daki depremde hem de terör saldırılarında hayatınıkaybedenler için başsağlığı diledi.