"Aktivist bir dış politika kendi sorunlarını yaratır". İngiliz The Economist dergisinde Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili yazılan makalede kullanılan ifade bu. "Komşularla problemler" başlıklı yazıda, Türkiye'nin bir değil, birçok problemi olduğu belirtiliyor, bu problemlerin hem Ortadoğu, hem de Avrupa kaynaklı olduğu kaydediliyor. 

İmzasız yayımlanan makalede, şunlar anlatılıyor: 

"Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu bir gün ter içinde uyanıyor ve rüyasında Libya'nın krizde olduğunu görüyor. Ancak Davutoğlu 'Asıl kriz Suriye'deydi, bu yüzden tekrar uyuyamadım' diyor. Suriye'de dökülen kan Türkiye'nin 'Komşularla sıfır problem' politikasının mimarının tek başağrısı değil. Bu hafta ayrıca Fransız Senatosu'ndan 1915'te meydana gelen soykırımın inkarını suç sayan tasarı geçti. Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'yı, Aralık ayında parlamentonun alt kanadından geçen tasarıya karşı adımlar atmakla tehdit etmişti." 

Ahmet Davutoğlu'nun İran'a karşı Sunni blogu oluşturmakla suçlandığının ifade edildiği makalede, "Davutoğlu'nun laik muhaliflerinin yeni bir suçlaması var. Davutoğlu, İran'ın etkisine karşı koymak için sunni bloğu oluşturuyor. Muhalifler bunu, Türkiye'nin Esad'ın Sunni muhaliflerine ve özellikle de Müslüman Kardeşler'e verdiği destekle açıklıyor. Türkiye ayrıca Iraklı Sunnilere ve Kürtlere de desteğini saklamıyor."

Türkiye'nin komşularla problemlerinin sıralandığı ve "Davutoğlu daha çok uykusuz gece geçirir" denilen makalede şunlar yer aldı:

"Esad güçleri masum sivilleri öldürmeye devam ederken, Suriye ve dışındaki birçok kişi Türkiye'den yardım umuyor. Peki eğer bir katliam olursa ne olacak? Türkiye sınıra asker gönderecek mi? Buna İran'ın tepkisi ne olabilir? Davutoğlu'nun tüm bu sorulara hazır bir cevabı yok. Kesin olan Davutoğlu'nun daha çok uykusuz gece geçireceği..."