Bayramını geçirmek için Konya'ya gelen Davutoğlu, bayram namazını kent merkezindeki tarihi Namazgah'ta kıldı. Davutoğlu, namazın ardından vatandaşlarla tek tek bayramlaştı.

Tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutlayan Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Suriye'de birçok bölgede insanların zulüm altında olduğunu söyledi.

Müslümanların kalbinin Suriye'deki Müslümanlarla çarptığını ifade eden Davutoğlu, ''Biz burada bayram namazını eda ederken Halep'te, Lazkiye'de, Şam'da, Humus'ta gerekli güvenlik şartları sağlanamadığı için bayram havasını teneffüs edemeyenlere de Allah en kısa zamanda bu bayram havasını teneffüs etmeyi nasip etsin'' diye konuştu.

''Allah, bu mübarek günlerde ülkemize ve milletimize yönelik terör tehdidiyle Ramazan bayramında bile şehitlerimizin kanlarının akmasına sebep olan belalara ve tehlikelere karşı vatanımızı emin eylesin'' diyen Davutoğlu, ''Allah, bu fitne yuvalarına hiçbir zaman fırsat vermesin. Milli birlik ve kardeşlik içinde bayramı eda edip bayramdan sonra da hakkıyla bu bayramı yaşayarak, ülkemizin birlik ve beraberliğine katkıda bulunmayı nasip eylesin'' ifadelerini kullandı.

-Suriye'den gelen mülteciler-

Davutoğlu, bir gazetecinin Suriye'de son günlerde katliamların artması nedeniyle Türkiye'ye gelen mülteci sayısının artmasıyla ilgili bir sorusu üzerine, Suriye'den gelen mültecilerin sayısının 67 bini bulduğunu, bugünkü gelişmelerle bu sayının 70 bini bulabileceğini bildirdi.

Ramazan'ın son 10 gününde Suriye'deki zulmün de olağanüstü arttığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Suriye'de gelişler de arttı. Bir günde 5 bin Suriyeli kardeşimiz Türkiye'ye sığındı. Hamdolsun ki; sığınacak yerleri, komşuları vardı. Komşuluk sadece aile arasında komşuluk değildir. Komşuluk hukuku ülkeler, halklar arasında da vardır. Biz bugün bu komşuluk hukukunun gereğini yapıyoruz. Suriye'deki, Irak'taki veya diğer komşu ülkelerdeki kardeşlerimizin ayağına bir diken batsa biz bunu hissederiz. Son dönemde de Suriye'de bunu yaşıyoruz. İnşallah Türkiye'ye gelmelerini gerektiren şartlar ortadan kalkar ama bu şartlar ortadan kalkmadığı sürece Türkiye her zaman bu kardeşlerimizin diyarı olacak ve onlara yardım elinin uzatıldığı ülke olmaya devam edecektir.''

Zulme hiçbir zaman sessiz kalmadıklarını anlatan Davutoğlu, ''Hiçbir zaman zulme rıza göstermedik. Zulme sessiz kalmadık. Bayram günü bir kez daha seslenmek istiyorum; bundan sora da komşularımızda, bölgemizde veya dünyanın herhangi bir köşesinde bir zulüm söz konusu olduğunda ülkemiz ve milletimiz sessiz kalmayacaktır'' diye konuştu.

-''BDP'lilerin teröristlerle buluşması''-

Bir başka gazetecinin BDP'li milletvekillerinin, Şemdinli-Derecik bölgesinde silahlı teröristlerle buluşmasıyla ilgili bir sorusu üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Gerçekten hangi perspektiften bakılırsa bakılsın bu kabul edilemez, mazur görülemez bir tutumdur. Mübarek Ramazan ayında oradaki kardeşlerimize, korucular da dahil olmak üzere askerlerimize saldırmakta behis görmeyen, bir anlamda tüm millete savaş açmış, halkımızın her kesimine savaş açmış terör mensuplarıyla bu şekilde bir ilişkide bulunmak böyle bir temasa geçmek doğrusu bu halkın oylarıyla seçilmiş Parlamento'da bulunan vekillere yakışmayan bir tutumdur.''

Davutğlu, daha sonra şehitliğe geçerek, şehitler için dua etti, şehit yakınlarıyla sohbet etti.