DAVUTOĞLU SEÇİM SONRASI DİPLOMASİ TRAFİĞİNE HIZLI BAŞLADI
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile görüştü.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Arap Baharı”nın yaşandığı ve etkilerinin hissedildiği bölgeye kritik ziyaretler gerçekleştiriyor. İlk durak olarak geçtiğimiz hafta Mısır, ardından da Libya’ya giden Bakan Davutoğlu, bu hafta da Suudi Arabistan ve İran’ı ziyaret etti. Ziyarette Arap baharı ve sonrasında yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı. Mısır ve Tunus’ta geçici yönetimlerin iş başına gelmesine rağmen iki başlı yönetimin hakim olduğu Libya’ya ilişkin yol haritası görüşüldü. Bakan Davutoğlu ziyaretleri sırasında bölgede bir mezhep çatışmasının yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiği mesajını verdi. Davutoğlu, bu ziyaretlerinin ardından 14-15 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Libya Temas Grubu’nun 4’üncü toplantısı İstanbul’da gerçekleştirilecek.
 
Toplantıya Libya Temas Grubu’na üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarının yanı sıra BM, NATO gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de katılması bekleniyor.
 
YENİ TUR KAPIDA...
 
Bakan Davutoğlu, Libya toplantısının ardından Ürdün, Bahreyn, Yemen ve Şam’ı kapsayan ziyaret turuna çıkacak. Davutoğlu, Şii-Sünni geriliminin yaşandığı Bahreyn’e sağduyu mesajı verecek. Turunu komşumuz Suriye ile bitirmeyi planlayan Davutoğlu, Esad yönetimine mesajları yüz yüze verecek. Ziyaretle birlikte Türkiye ile Suriye arasındaki yanlış anlaşılmaların da önüne geçilmesi planlanıyor. Davutoğlu, Şam yönetimine şu mesajları verecek:
“Şiddetle bir yere varamazsınız. Reformlar hayata geçirilsin. Ülkedeki güvenliği temin edin.
 
Hatay’daki Suriyeliler bizim misafirimiz. Ne zaman gitmek isterlerse o zaman giderler. Bu
 
dönemin atlatılması için Türkiye elinden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırdır.”
 
Orta Doğu’daki gelişmeler ele alındı
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan’a resmi ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile gö-rüştü. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal, Davutoğlu’nu Dışişleri Bakanlığı binasının kapısında karşıladı. İki bakanın heyetler halinde görüşmesinde iki ülke ilişkileri ile Orta Doğu’daki son gelişmelerin ele alındığı öğrenildi. İki bakanın görüşmeleri, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen öğle yemeği toplantısında devam etti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından da kabul edilmesi planlanan Davutoğlu’nun yapacağı bu görüşme, Kral’ın bir başka şehirde düzenlenen bir etkinliğe katılmasından ötürü Cidde’de bulunmaması sebebiyle gerçekleşmedi.