Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ile Azerbaycan arasında bayrak krizi yaşandığı" iddialarıyla ilgili olarak, "Bizim için Azerbaycan ve Türkiye bayrakları aynı ölçüde saygı duyulan bayraklardır. Bu konuda hiç bir kriz yok, yeni bir kriz ortaya konmaması lazım" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bazı basın organlarında çıkan Azerbaycan ile bayrak krizi yaşandığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, kendilerine böyle bir bilgi ulaşmadığını belirterek "Ortada da bir kriz yok. Bu tür basın haberleriyle dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Türkiye arasında kimse herhangi bir sıkıntı varmış hissi uyandırmamalıdır. Bizim için Azerbaycan ve Türkiye bayrakları aynı ölçüde saygı duyulan bayraklardır. Bu konuda hiç bir kriz yok, yeni bir kriz ortaya konmaması lazım" diye konuştu.

Bir gazetecinin 20-22 Ekim tarihinde OECD'nin Kudüs'te toplanacağı ve bu toplantıya da Türkiye'nin bir heyet göndereceği yönündeki bilgileri hatırlatarak, "Gerilen ilişkiler sonrası Türkiye'nin böyle bir adım atması bir yumuşama sinyali olarak alınabilir mi?" şeklindeki sorusuna Bakan Davutoğlu, "Bu sadece söylenen birşey. Bu konuda verilmiş ve netleşmiş bir kararımız yok. Bu çok taraflı bir toplantı. Katılınacak diye verilmiş bir kararımız yok" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Radoslaw Sikorski ile daha önce AB, NATO ve pek çok uluslararası forumda bir araya geldiklerini, ikili düzeydeki bu ilk görüşmelerinin de çok kapsamlı olduğunu belirtti.

Sikorski'nin bütün uluslararası forumlarda çok ciddi katkılar yaptığını, entelektüel arka planı ile de Türkiye'nin hem ikili ilişkilerine hem de uluslararası ilişkilerine katkıda bulunabilecek saygı duyduğu bir arkadaşı olduğunu söyleyen Davutoğlu, görüşmelerinde Türkiye Polonya ikili ilişkilerini bütün hatları ile ele aldıklarını aktardı.

Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını söyleyen Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra AB ve NATO'da işbirliği ile Avrasya ölçeğinde enerji güvenliği gibi konularla, uluslararası örgütlerdeki işbirliği konularını ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye-Polonya ikili ilişkilerinin çok köklü ve tarihi bir arka plana sahip olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye ile Polonya'nın bir çok açıdan benzer nüfus ve coğrafya özelliklerine sahip olduklarına dikkati çekti.

Türkiye ve Polonya'nın coğrafi olarak da bütün Avrasya geçişlerinde en önemli iki koridorda, merkezi ülkeler konumunda olduklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye ve Polonya'nın Avrupa'da ekonomik krize rağmen kalkınma hızını sürdürebilen iki ülke olduğuna işaret etti.

Davutoğlu, tarihi olarak ilişkilerin özel ve kendine has bir özelliğe sahip olduğunu, 2014 yılında Türkiye ile Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılının kutlanacağını dile getirdi.

-İKİLİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN KARARLAR ALDIK-

Bu ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için önemli kararlar aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın Aralık ayında Türkiye'yi ziyaretine kadar bir çok konuda önemli adımlar atmayı ve iki başbakanın ziyaretinde, bunları yeni bir çerçeveye oturtmayı düşündüklerini ifade etti.

Davutoğlu, ''Stratejik işbirliğimizi ve istişari mekanizmalarımızı daha kapsamlı bir çerçeveye oturtacağız ve daha üst düzey bir noktada gerçekleştireceğiz'' dedi.

Polonya Başbakanı'nın ziyaretinde Türkiye ile Polonya arasında bir iş forumu ve bir de sivil toplum forumu toplantısı gerçekleştireceklerini kaydeden Davutoğlu, böylece siyasi düzeydeki üst düzey işbirliği anlayışını, toplumun her katmanına yaymaya çalışacaklarını söyledi.

Davutoğlu, iki ülke dışişleri bakanlıklarının karşılıklı olarak diplomatların bakanlıklarda tecrübelerini geliştirmeleri dahil olmak üzere, iki diplomasi akademisinin birlikte çalışmasına karar verdiklerini bildirdi.

Davutoğlu, iki ülkenin 3 milyar dolar civarında olan karşılıklı dış ticaretini 5 milyar dolara çıkarma kararlılığında olduklarını, enerji güvenliği konusunda da özel bir çalışma ekibi oluşturacaklarını vurguladı.

Her iki ülkenin üniversiteleri arasında daha yakın bir işbirliği olacağını aktaran Davutoğlu, Türkiye'de Polonya tarihi ve dili üzerine eğitim veren bölümleri destekleyeceklerini, bu bölümlere akademisyenlerin gelmesini destekleyeceklerini ve daha çok Polonyalı öğrencinin Türkiye'de eğitim görmesi için her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi. Davutoğlu ''Bu konudaki bütün bürokratik engelleri kaldıracağız. Bu çerçevede, karşılıklı vize kolaylıkları konularında da gereken adımları atacağız'' dedi.

Polonya'nın NATO'da ve AB'de Türkiye'ye verdiği desteğe müteşekkir olduklarını dile getiren Davutoğlu, Polonya'nın 2011 yılı Temmuz ayından itibaren AB dönem başkanlığını üstleneceğini belirtti.

Görüşmelerinde Polonya dönem başkanlığına kadar yapılacak ortak çalışmaları da ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, ''Polonya dönem başkanlığında Türkiye AB ilişkilerinin büyük bir ivme kazanacağından eminiz'' dedi.

Davutoğlu, Sikorski'ye ziyareti dolayısıyla teşekkür etti.

-KONUK BAKAN SİKORSKİ-

Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski, iki ülke arasında ilişkilerin tarih boyunca dostluk üzerine kurulduğunu ve her zaman iki ülkenin bulundukları bölgelerde önemlerinin farkında olduklarını belirterek, "iki ülkenin de büyüme potansiyeli çok yüksektir ve iki ülke de uluslararası arenada önemli yerleri almak üzeredirler" diye konuştu.

Polonya'nın gelecek yıl AB dönem başkanlığını devralacağını söyleyen Sikorski, ülkesinin AB dönem başkanlığı konusunu ciddiye aldığını ve genişleme alanındaki sorumluluğu hissettiğini belirtti. Polonya'nın güvenlik ve savunma alanlarını güçlendirmeye özel önem verdiğini bildiren konuk bakan, bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini anlattı.

"AB ile NATO arasındaki anlaşmazlıkları hafifletmeye çalışacağız" diyen Sikorski, bununla da Türkiye'nin AB yolunu kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti. Anayasa referandumu sonucu nedeniyle Türkiye'yi kutlamak istediğini belirten konuk bakan, yeni anayasanın Türkiye'nin AB'ye yakınlaşmasını kolaylaştıracağının altını çizdi.

Türkiye'yi, Balkanlar, Irak ve Afganistan'da oynadığı rol nedeniyle kutlamak istediğini söyleyen Sikorski, Türkiye'nin Nabucco projesi bağlamında, enerji çeşitlendirilmesi yönündeki çabalarını da desteklediklerini ifade etti.

-SORULAR-

Türkiye'nin Polonya'nın AB dönem başkanlığında özel bir beklentisinin olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Davutoğlu, beklentilerinin yüksek olduğunu, Polonya'nın hem Türkiye'nin yakın bir dostu olarak hem de AB'nin tüm süreç ve ilkelerine sadık bir dönem başkanı olarak Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere büyük bir ivme katacağına inandıklarını söyledi.

Polonya'nın gerek Kıbrıs, AB-NATO gibi kritik konularda, gerekse Türkiye'nin AB müzakere sürecinde fasılların açılması gibi teknik konularda Türkiye'yi en yakından anlayacak ülke olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Polonya'dan beklentimiz yüksek, güvenimiz ise tam" diye konuştu.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise daha önceki dönem başkanlarının Türkiye'nin müzakere sürecinde dönem başkanlıklarında en az bir başlığı kapatmayı hedeflediklerini belirterek, "Biz de müzakere sürecinde en az bir faslı kapatmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Polonya'nın enerji çeşitlendirme alanında ortak çıkarlarının bulunduğunu kaydeden Sikorski, Türkiye'nin Hazar ve Orta Doğu arasında bir enerji koridoru olma niyetinde olduğunun altını çizdi ve Polonya'nın da bu konuda elinden gelen desteği vereceğini bildirdi.

Davutoğlu, Polonya ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılması konusunda yöneltilen bir soruya, Polonya'nın AB üyesi olarak Shengen sistemi içinde bir ülke olduğunu hatırlatarak, toplantılarda özellikle Polonya ile iki konuda görüşmelerde bulunduklarını, AB'nin yürütmekte olduğu vize liberalleşmesi konusunda Polonya'nın desteğini talep ettiklerini ve konuk bakanın da bunu desteklediğini bildirdi. Davutoğlu, ikinci olarak da Türkiye'nin İtalya, İspanya gibi ülkelerle uyguladığı, işadamları ve öğrenciler için vize kolaylaştırılması ve uzun dönemli vize kolaylıkları konusunda da mutabık kaldıklarını ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye'ye gelen Polonyalı öğrenci, akademisyen ve bazı işadamlarının vize konusunda bazı zorluklarla karşılaştıklarını öğrendiğini ve bu konuda vizelerin kolaylaştırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Davutoğlu, "Türkiye olarak Polonyalı öğrencilerin karşılaştığı her türlü vize sorunu çözeceğiz" dedi.

Konuk Bakan Sikorski ise Polonya'nın vizelerin kolaylaştırılması konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, ülkesinin AB'ye komşu ülkelerin vatandaşlarına vizelerin kolaylaştırılması için elinden geleni yapacağını belirtti.

-"LEHİSTAN BÜYÜKELÇİSİ GELDİ"-

Dışişleri Bakanları Davutoğlu ve Sikorski'nin ortak basın toplantısında ilginç diyaloglar da yaşandı.

Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski'nin, konuşmasına "Lehistan Büyükelçisi geldi sayın bakan" diye başlaması üzerine, bu söylemin nereden geldiğini Dışişleri Bakanı Davutoğlu açıkladı.

Bakan Davutoğlu, 19. yüzyılda Polonya işgal altındayken Osmanlı protokolünde resmi törenlerde diğer büyükelçiler geçit yaparken işgal altında olması dolayısıyla Polonya Büyükelçisinin bulunmadığını, Osmanlı Devletinin protokol memuru "Lehistan Büyükelçisi" diye anons ettiği zaman bir başka protokol memurunun çıkarak, "Lehistan Büyükelçisi yolda, geliyor sultanım" diyerek Polonya'nın bağımsızlığının yakın olduğunu belirttiğini anlattı.

Bunun Osmanlı İmparatorluğunun Polonya'nın bağımsızlığına verdiği desteği gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, "O günden bugüne bizim için Polonya'nın bağımsızlığı, istikrarı, gücü Türkiye'nin gücü gibi görülür" diye konuştu.

Polonyalı Bakan da "Polonya'da okula giden her çocuk tarih derslerinde bunu öğrenir" diyerek karşılık verdi.

A.A.