Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım yolundaki kararlılığının, Türk dış politikasının başlıca önceliği olmaya devam ettiğini bildirdi.

Davutoğlu, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarına ve acılarına sahne olmuş bir kıtada bugün inşa edilmiş olan barış, istikrar, hukuk ve demokrasi mimarisini görmek gerçekten önemli bir başarıdır" görüşünü bildirdi.

Avrupa halklarının, gönüllü olarak bir araya gelerek, birlikte yaşama ve aynı kaderi paylaşma iradesini ortaya koyduklarını, Schumann, Adenauer, de Gaspari ve Monnet gibi Avrupalıların ideallerinin gerçekleştiğini belirten Davutoğlu, bu bakımdan, bugünkü Avrupa Birliği'ni oluşturan vizyonun, yalnızca ekonomik değil, ağırlıklı olarak siyasi bir vizyon olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin stratejik, siyasi, ekonomik ve sosyal çıkarlarının böyle bir vizyon içinde birbirini tamamlayıp pekişmekte olduğunu da ifade etti.

"Ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım yolundaki kararlılığı, Türk dış politikasının başlıca önceliği olmaya devam etmektedir" diyen Davutoğlu, Birliğe katılıma yönelik inanç ve iradelerinin, zaman zaman çıkarılan güçlüklere karşın, her zamankinden daha fazla olduğunu; zira, Türk ulusunun, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri daima benimsediğini belirtti.

Bakan Davutoğlu, AB'ye üyeliğin Türk halkının akılcı bir seçimi olduğunu söyleyerek, "Tam üyelik hedefiyle çıktığımız bu yolda, başka bir seçeneğin halkımız tarafından kabul edilmesi mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"AB genişlemesi esasen Avrupa bütünleşmesinin doğal tamamlayıcısı ve küresel düzeydeki gelişmelerin kaçınılmaz bir sonucudur. Türkiye'nin AB üyeliği ise bu sürecin bir halkası ve ülkemizin modernleşme yöneliminin bir merhalesidir."

Davutoğlu, esasen başta ekonomik kalkınma olmak üzere, Türkiye'nin son yıllarda birçok alanda kaydettiği ilerlemelerin, Türkiye'nin AB'ye sağlayabileceği artı değeri açıkça ortaya koymakta olduğunu belirterek, artık Avrupa'dan göç alan ülke konumuna gelinmesinin Türkiye'deki çarpıcı değişikliğin örneklerinden biri olduğunu ifade etti. Davutoğlu, Birliğin, Türkiye'nin katılımı sayesinde daha da güçleneceğine inandıklarını bildirdi.

-AVRUPA KONSEYİ-

Davutoğlu, Türkiye'nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi'nde 10 Kasım 2010'dan bu yana Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı görevinin Türkiye tarafından yürütüldüğünü hatırlatarak, Avrupa Konseyi'nin siyasi rolünün ve görünürlüğünün pekiştirilmesi ve bu çerçevede Avrupa Konseyi'nin standartları belirleme ve bunları etkin şekilde denetleme alanındaki göreceli üstünlüğünün vurgulanması için büyük çaba sarfedildiğini kaydetti.

Dönem Başkanlığının 11 Mayıs 2011 günü İstanbul'da düzenlenecek olan Bakanlar Komitesi toplantısı ile Ukrayna'ya devredileceğini bildiren Davutoğlu, Avrupa Konseyi'ni daha görünür kıldıklarına ve Avrupa coğrafyasında üstlendiği siyasi rolü daha da pekiştirdiklerine inandıklarını bildirdi.

Davutoğlu, mesajında şunları kaydetti:

"Türkiye'nin AB üyeliği, bugün küresel düzeyde karşılaştığımız mevcut sorunların cevabını ve fırsatların tümünü ihtiva eden sentezin bir boyutudur. Türkiye'yi içine alan bir Avrupa Birliği, yalnızca coğrafi anlamda değil, vizyon bakımından da genişlemiş olacak, ayrıca küresel güç olma potansiyelini en etkin şekilde kullanma fırsatını yakalamış olacaktır."

Bugün toplumların değişik paradigmaların hakim olduğu bir süreçten geçmekte olduğunu belirten Davutoğlu, teknolojinin ve iletişimin kaydettiği yüksek gelişim hızıyla yeniden şekillenen uluslararası ve bireysel ilişkilerin, yeni sınamaları da beraberinde getirdiğine işaret etti. Davutoğlu, bu değişimin de Türkiye ve AB'yi birçok noktada buluşturmakta olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"AB'li ortaklarımızın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceklerine inanıyorum. AB'nin kendisini kültürel sınırlar içine hapsederek değil, her bir üye ülkenin bireysel zenginliklerini Birliğin ortak zenginliği haline dönüştürebildiği ölçüde güçleneceğine inanıyorum. (Çeşitlilik içinde birlik) idealine ancak bu yolla erişilebilecektir

Davutoğlu, bu vesileyle vatandaşlar dahil olmak üzere bütün Avrupalıların 9 Mayıs Avrupa Günü'nü kutladı.

A.A.