3 dönemdir Kızyakup Mahallesi'nde muhtarlık yapan Mustafa Durmaz, ramazan ayında davul geleneğinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için muhtarlara ve halka önemli görevler düştüğünü söyledi. "11 ayın sultanı ramazan geldi. Güzel bir gelenek olan ramazan ayında davulla vatandaşlarımızı sahura kaldırabilmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yüzyıllardır süregelen bu geleneğimizin devam edebilmesi için bahşiş harici hiçbir geliri olmayan davulcu kardeşlerimize halkımızın teveccüh göstermesi gerekiyor. Gelecek nesillere bu geleneğimizi aktarabilmek yine bizim elimizde" diye konuştu. 

Mahallelerde davul çalma hakkı için yapılan ihaleler konusunda bilgi veren Durmaz, "Bir mahallede davul çalmak isteyen kişi, muhtarlığa gelip başvuruda bulunuyor. Biz de kısa bir araştırmanın ardından davul çalma görevini layıkıyla icra edebilecek kişiye veriyoruz. İhale fiyatları mahallelerin büyüklüğüne göre değişiyor. İhale 100 ve 300 lira arasında değişiyor" dedi.

Yıllardır ramazan ayında mani söyleyen Yılmaz Büyükalan ise, "Babamdan öğrendiğim bu işi 35 senedir yapıyorum. Yeni nesilde bu işi yapabilecek pek genç göremiyorum. Dileğimiz bu geleneğin ölmemesi. Daha fazla mani söyleyip davul çalabilen kişiler yetiştirilmeli" dedi.