Tuncay Güney"in 7.5 yıldır yargılandığı çete davası zaman aşımından düştü. Güney hakkındaki tutuklama kararı kalktı

Ergenekon operasyonunun kilit ismi olarak gösterilen Tuncay Güney"in, çete ve dolandırıcılık suçlarından yargılandığı davanın, 7.5 yıllık zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verildi. Bu kararla birlikte Kanada"da yaşayan Güney hakkındaki gıyabi tutuklama kararı da kalkmış oldu.

Savcı: Dava kaldırılsın
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, sanık Turgut Büyükdağ"ın avukatı Mustafa Öztürk ile Tuncay Güney"in avukatı Hamdi Sarayoğlu duruşmada hazır bulundu.
Savcı Ziya Hurşit Karayurt, esas hakkındaki görüşünde, suç tarihinden bugüne kadar 7.5 yılı aşkın bir süre geçtiğinden davanın zaman aşımı nedeniyle kaldırılmasını talep etti. Büyükdağ"ın avukatı Mustafa Öztürk, mütalaaya katıldıklarını belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti.
Mahkeme, Güney dışındaki sanıkların ifadesinin alındığını, bulunamayan sanık Güney hakkında gıyabi tutuklama kararının bugüne kadar da infaz edilemediğini bildirdi. Son suç tarihinin Mayıs 2001 olduğu, gerek suç tarihi, gerekse gıyabi tutuklama tarihi göz önüne alındığında TCK 102/4 ve 104/2 maddeleri gereğince 7.5 yıllık zaman aşımı süresinin dolup geçtiği ve bu nedenle davanın ortadan kaldırılmasına karar verildi.

Kefalet ücreti Hazine"ye
Mahkeme ayrıca, Güney hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasını, Güney"in eşyaların iadesini hükme bağladı. Güney"in 3 bin YTL"lik kefalet ücretinin de, duruşmalara gelmemesi nedeniyle Hazine"ye verilmesine karar verildi.

2003"ten beri aranıyor
Cip alımında dolandırıldığı iddiasıyla Timur Büyükölmez"in 8 Şubat 2001"de şikâyetiyle başlayan operasyonda, Güney 2 Mart 2001"de tutuklanmış ancak 3 bin YTL kefaletle bırakılmıştı. Güney, Ümit Oğuztan, Adem Taşdemir, Gökhan Kasap, eski Emniyet Müdürü Ümit Bavbek, Teğmen Murat Oğuz, Süleyman Gürleyen, Mehmet Cemal Sinkıl, Turgut Büyükdağ, Mehmet Çelik ve Murat Akgün hakkında teşekkül oluşturmak ve dolandırıcılıktan 2002"de dava açılmıştı. Gıyabi tutuklama kararıyla 27 Ocak 2003"ten beri aranan Güney hakkındaki bu karar da kalkmış oldu.

MİLLİYET