Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Sahte Çürük Raporu'' Operasyonu kapsamında açılan davada yargılanan 182 sanıktan aralarında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da bulunduğu 181'i hakkında ''sahte evrak düzenlemek ve kullanmak'' suçundan görevsizlik kararı verdi.

Mahkeme, isnat edilen bu suç nedeniyle sanıkların Askeri Ceza Kanunu'nun 81. maddesi uyarınca yargılanmaları için dava dosyasının, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Sanıklardan 24'ünün, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/1-2-7. maddelerinde yer alan ''örgüt kuruculuğu ve yöneticiliği, örgüt üyeliği ve örgüte yardım'' suçlarından yargılanmasına Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilmesi kararlaştırıldı.

''Sahte Çürük Raporu'' operasyonu kapsamında açılan davanın görülmesine, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlandı. Duruşmaya, Sincan L Tipi Cezaevinde halen tutuklu bulunan DTP Genel Başkanı Demirtaş'ın yanı sıra tutuklu ve tutuksuz yargılanan sanıklar ile avukatları katıldı.

Sanık avukatlarından bazıları, iddianamenin tamamının kendilerine verilmediği, bu nedenle savunma hazırlayamadıklarını belirterek, iddianamenin tamamının verilmesini ve savunma için süre tanınmasını talep ettiler.

Sanık avukatlarından Mustafa Pandar, mahkemede sanıklar hakkında ''sahte evrak düzenlemek ve kullanmak'' suçundan yargılama yapıldığını, aynı suç nedeniyle Askeri Savcılık tarafından da soruşturma yürütüldüğünü kaydederek, aynı suçtan ikinci bir davanın ileride açılabileceğini ve bu nedenle sanıkların tek suçtan iki defa yargılanacağını söyledi. Pandar, ''sahte evrak düzenlemek ve kullanmak'' suçundan, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, bu suça ilişkin dosyaların Askeri Mahkemeye gönderilmesini istedi.

Avukat Mevlüt Şener ise AİHM ve Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarında da yer verildiği şekilde, sivil kişilerin askeri değil sivil mahkemelerde yargılamasının yapılması gerektiğini kaydetti.

Sanık Aytekin Demirdaş ise emekli Albay Murat Altındağ ile şahsi bir görüşmesinin olmadığını savunarak, iddianamede yer verilen ifadesindeki bu konuya ilişkin hususları kabul etmediğini söyledi. Demirdaş, ''Jandarma istihbaratında görevli Selim adındaki bir kişiyi de tanımadığını'' ileri sürdü.

Sanık Levent Özcan ise iddianamede, 2 bin kişiye rapor verdiği şeklinde bir ifadenin yer aldığını belirterek, bu rakamın, askeri hastanede yıl boyunca verilen rapor sayısı olduğunu, bu nedenle söz konusu ifadenin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Mahkemede ifade veren sanıklar Bülent Atilla, Turgut Gündüz, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Mehmet Özsoy, Tekin Demircan, Abdulcebbar Akın, İbrahim Ethem Eke, Süleyman Eke, Kadir Soytürk, Yüksel Şanlı, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Veli Çırk, Sait Doğan İşlek, Muharrem Özsarı ve Murat Altındağ, üzerlerine atılı suçları kabul etmeyerek suçsuz olduklarını ileri sürdüler.

Cumhuriyet Savcısı Hatice Çetin, davada yargılanan 182 sanıktan, ''örgüt yöneticiliği ve kuruculuğu, örgüt üyeliği ve örgüte yardım etmek'' suçlarından yargılanan sanıklar Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Mehmet Özsoy, Tekin Demircan, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, İbrahim Ethem Eke, Süleyman Eke, Kadir Soytürk, Yüksel Şanlı, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Sema Demiralan, Veli Çırk, Murat Altındağ, Beskül Dobada, Sait Doğan İşlek ve Muharrem Özsarı'nın yargılamalarının Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmasını talep etti.

Savcı Çetin, davada 181 sanığın ''sahte evrak düzenlemek ve kullanmak'' suçundan da yargılandığını hatırlatarak, bu kişilerin 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun'un 12. maddesi uyarınca Askeri Ceza Kanunu'nun 81. maddesinde yer verilen ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak'' suçundan, Askeri Mahkemede yargılanmalarına karar verilmesini istedi.

Çetin, mevcut delil durumuna göre, dava kapsamında tutuklu bulunan sanıklar Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Mehmet Özsoy, Tekin Demircan, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, İbrahim Ethem Eke, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Veli Çırk ve Muharrem Özsarı'nın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Mehmet Berber, ''sahte evrak düzenlemek ve kullanmak'' suçundan yargılanan ve aralarında DTP Genel Başkanı Demirtaş'ın da bulunduğu 181 kişi hakkında ''görevsizlik'' kararı verildiğini belirterek, söz konusu atılı suça ilişkin dosyaların, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesine gönderilmesine karar verildiğini açıkladı.

Berber, TCK'nın 220/1-2-7. maddelerinde yer verilen ''örgüt kuruculuğu ve yöneticiliği, örgüt üyeliği ve örgüte yardım'' suçlarından yargılanan sanıklar Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, Mehmet Özkaplan, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Mehmet Özsoy, Tekin Demircan, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, İbrahim Ethem Eke, Süleyman Eke, Kadir Soytürk, Yüksel Şanlı, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Sema Demiralan, Veli Çırk, Murat Altındağ, Beskül Dobada, Sait Doğan İşlek ve Muharrem Özsarı'nın yargılamalarının ise Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devamının kararlaştırıldığını söyledi.

Hakkında yakalama emri bulunan ve duruşmaya katılarak mahkemede ifade veren Süleyman Eke'nin tutuklanmasına karar veren mahkeme, tutuklu sanıklar Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay, Mehmet Özsoy, Tekin Demircan, Abdulcebbar Akın, Remazan Özdemir, İbrahim Ethem Eke, Yalçın Dursun, Ayhan Eke, Gürbüz Altınel, Veli Çırk ve Muharrem Özsarı'nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

AA