Erzincan"da "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı uygulamaya koydukları iddiasıyla, 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu ve Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan"ın da aralarında bulunduğu 10"u tutuklu 14 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kazan: "Savunma yapmayacağız"

İlk sözü alan Cihaner"in avukatı Turgut Kazan, “Müvekkilimi sadece Yargıtay yargılayabilir. Özel Yetkili Savcı, yetki aşımı nedeniyle HSYK tarafından görevinden alınmıştır. Görevsizlik kararı verilmeli. Mahkeme, görevde ısrar ederse söyleyeceğim başka bir şey yok. Müvekkilim de kimlik bildiriminden başka bir şey konuşmayacak. Üç ay içinde hüküm kararı verin, dosyayı Yargıtay"a gönderin. Kim haklı görelim” dedi.

Saldıray Berk katılmadı

Duruşmada ikinci sözü Saldıray Berk"in avukatı Zeynel Yüksel aldı. Müvekkilinin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı"nca görevlendirildiği için Ankara"da olduğunu belirten mazeret dilekçesini mahkemeye verdi. Yüksel, “Mahkeme görevsizdir, askeri mahkemede yargılanmalıdır” dedi. Tutuklu sanıklar MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir ve iki MİT"çinin savunmasını yapan Avukat Sadullah Kara da, MİT yasasının dikkate alınmadığını personelin müsteşarlığın emriyle hareket ettiğini savundu. Albay Gençoğlu"nun avukatı Erol Halka ise, “İfade verirken savcı elini kaldırıp "İlhan"ı da Saldıray"ı da Recep seni de alacağım" diyor. Davanın bu şekilde gelişmesi bizi üzmüştür” diye konuştu. Avukatların görevsizlik talebi mahkeme heyeti tarafından oy çokluğu ile reddetti.

Savcı iddianame dışına çıktı

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ilginç bir gelişme yaşandı. İddianameyi okuyan Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal, 24"üncü sayfanın sekizinci paragrafında yer alan “Müşteki Ahmet Demir"in Abdulvahap Güllü ile görüşmesine ilişkin teknik izleme kararı üzerine çekilen 3 adet CD kaydı. Bulunacak.” cümlesini “Müşteki Ahmet Demir"in Abdulvahap Güllü ile görüşmesine ilişkin teknik izleme kararı üzerine çekilen 3 adet CD kaydı. Mevcuttur.” diye okumasına Avukat Kazan itiraz etti. Kazan, “Kendi imzanızla dağıttığınız iddianamede bu söyledikleriniz yok. Bizde "bulunacak", "delilim yok" diyor, siz mahkemede "delil var" diyorsunuz” dedi. Başkan, itiraz üzerine duruşmaya 10 dakika ara verdi.

Özel görüşme krizi

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, 10 dakika aradan sonra sadece avukatlarla özel bir görüşme yapmak istedi ancak avukatlar itiraz etti. Kazan, konuşulacakların heyet önünde yapılmasını, böyle bir isteği kabul etmeyeceklerini söyledi. Mahkeme salonu koridorunda gelişmeler beklenirken, YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Uluslararası belgelere göre, bir mahkemenin mahkeme sayılabilmesi için kişilerin hukuk fakültesi mezunu veya cübbe giymeleri değil, o mahkemelerin yetkili, bağımsız ve tarafsız olması koşulu aranıyor” diye bağırdı.

Savcı da çekilsin

10 dakikalık ara yarım saati buldu ve 16.32"de mahkeme yeniden başladı. Avukat Kazan, Başsavcı Vekili Aksakal"ın neden böyle bir hata yaptığını, ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını, iddianamenin aynen okunmasını gerektiğini bildirdi. Avukat Kazan, Başkanın avukatlarla uzlaşmak için görüşme talebinde bulunmasını kınadığını belirtti ve mahkeme başkanını reddetmek için müvekkili Cihaner"le görüşmek istediğini belirtti. Bu sırada söz isteyen Cihaner, “İddianamede bir noktanın, virgülün bile önemi var. Dikkat edilmeli. Erzincan"da Gülen Ormanı vardı. Gülen ormanını karşı taraf Fethullah Gülen olarak anlamış ve tutanaklara geçildiği için de bir kişi bu yüzden tutuklandı” diye konuştu.

Duruşma bugüne ertelendi

Müvekkili ile görüşen Kazan, “Mahkeme başkanını reddediyorum. Uluslarararası kurallara saygısı varsa, savcının da davadan çekilmesi gerekir” dedi. Ancak mahkeme reddi hakim konusunu görüşmedi ve duruşmayı saat 17.30"da bugüne bıraktı.

İşte o cümle:

Savcının okuduğu metin: “Müşteki Ahmet Demir"in Abdulvahap Güllü ile görüşmesine ilişkin teknik izleme kararı üzerine çekilen 3 adet CD kaydı. Mevcuttur.”

Avukatlara dağıtılan metin: “Müşteki Ahmet Demir"in Abdulvahap Güllü ile görüşmesine ilişkin teknik izleme kararı üzerine çekilen 3 adet CD kaydı. Bulunacak.”

DURUŞMADAN NOTLAR

Başsavcı Cihaner kelepçesiz getirildi

Cihaner, tutuklu bulunduğu Erzurum H Tipi Cezaevi"nden mahkum aracıyla adliye getirildi. Cihaner araçtan kelepçesiz olarak indi. Adliye çevresinde polis yoğun önlem aldı, cadde trafiğe kapatıldı.

Başsavcı Cihaner"in avukatı Turgut Kazan, duruşmada savcının okuduğu iddianame metniyle, avukatlara dağıtılan iddianame arasındaki farkı yakaladı. Ara veren mahkeme başkanı avukatlarla özel görüşmek istedi. Kazan, "Bu talebi kınıyorum" diyerek reddi hakim talebinde bulundu, savcının da çekilmesini istedi. Duruşma ertelendi

Duruşmada uçak sesi duyuldu

Duruşma devam ederken, saat 11.00 sıralarında uçak sesi duyuldu. Havalimanı yönünden gelen iki askeri jet uçağının Adliye Sarayı"nın bulunduğu bölgenin üzerinden geçerek Palandöken Dağına doğru uçması ilginç bir tesadüf olarak yorumlandı.

"Yargı parmaklıklar arasında"

Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ve CHP"li milletvekilleri Malik Ejder Özdemir, Erol Tınaztepe, Sincan Hakimi Osman Kaçmaz ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da izledi. Eminağaoğlu, adliyeye girişinde “Yargı parmaklıklar ardında ve zedeleniyor. Bugün yerinde tespit için buradayım” dedi.

Cihaner"in eşi de davayı izledi

Duruşmayı Başsavcı Cihaner"in eşi Muhteber Cihaner ve 20 yakını da izledi. İlhan Cihaner duruşmanın öğleden sonraki bölümüne başlanırken eşine el salladı ve göz kırptı.

Vatan