Darbenin üzerinden 45 gün geçmesine rağmen suların bir türlü durulmadığı Honduras"ta önceki gün darbe sonrası en büyük gösterilerden biri yapıldı.

Zelaya yanlıları, ülkenin dört bir yanından yayan olarak başkent Tegucigalpa"ya akın ederek, eski devlet başkanının görevine iade edilmesini istediler.

Darbe karşıtları kendilerini gözyaşartıcı gazla durdurmaya çalışan asker ve polislere taşlarla saldırdı. Bu sırada makamına ulaşmaya çalışan Honduras meclisinin başkan yardımcısı Ramon Velasquez eylemciler tarafından fark edilince olan oldu.

Bir grup gösterici tarafından yaka paça sürüklenen Velasquez, art arda atılan tekme ve tokatlarla kıyasıya dövüldü. Meclis başkan yardımcısının imdadına asker ve polisler yetişirken, daha sonra bir açıklama yapan Velasquez iyi olduğunu söyledi.

Zelaya yanlılarının eylemleri sırasında bazı mağaza ve restoranların camları da kırıldı. Olaylar sonrasında 95 kişi göz altına alındı ve başkentte sokağa çıkma yasağı yeniden yürürlüğe konuldu.

Eylemlere en büyük tepki ise darbecilerin Cumhurbaşkanı Roberto Micheletti"den geldi. Micheletti, göstericileri “vahşi ve terörist” olarak niteledi.

Öte yandan, devrik lider Manuel Zelaya uluslararası destek arayışını Brezilya ve Şili"de sürdürdü. Zelaya"nın Honduras"ta bulunan karısı Xiomara Castro ise, San Pedro Sula kentinde 10 bin göstericiye hitaben yaptığı konuşmada, direnişin 45 gündür sürdüğünü söyledi.

Amerika Devletleri Örgütü, Micheletti"yi, Zelaya"nın görevine dönmesi konusunda ikna etmeye çalışırken, arabuluculuk yapmaya çalışan Kostarika Devlet Başkanı Oscar Arias ise domuz gribine yakalanmış durumda.


Hürriyet