Darbecilerin rütbelerinin sökülmesini ve mal varlıklarına el konulmasını isteyecek. Federasyon hazırladığı dosyaları siyasi partilere sunarak, 'darbecilerin rütbelerin sökülmesi, mal varlıklarına el konulması, isimlerinin sokak, cadde, meydan köprü ve okul gibi alanlardan tamamen kaldırılması ile mağdurların sigorta hakkının verilmesi' gibi talepleri iletecek. 

TAZMİNAT FONUNA AKTARILSIN

Devrimci 78'liler Federasyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin Esentürk, darbecilerinin isimlerinin sokak ve caddelerden kaldırılması, verilen fahri doktora unvanlarının geri alınması, rütbelerinin sökülmesi, mal varlıklarına el konulması ve bu mal varlıklarının kurulacak olan 12 Eylül tazminat fonuna aktarılması gerektiğini söyledi. Esentürk, cezaevinde yatan binlerce insanın da yattığı sürenin sigortalılığa sayılması taleplerinin olduğunu belirtti. Hükümetin bu talebi ceza almayanlar olarak Torba Yasa içerisinde çıkardığını ifade eden Esentürk, "Bu ayrımı yapmak 12 Eylül yargılamalarını aklama anlamına gelir. Bu cezaları meşru görürseniz, darbecilerle kol kola olma anlamına gelir dedik. Fakat bu karşılık görmedi. Bazı üniversite senatoları ünvanların geri alınması girişimlerde bulundu ama henüz bir karar alınamadı" dedi.

SİYASİ İRADEYLE OLUR

4 Nisan'daki davaya hazırlandıklarını anlatan Esentürk, Meclis ayağı için de bir komisyon oluşturduklarını kaydetti. Önümüzdeki haftadan itibaren bir iki gün Meclis'te olacaklarını söyleyen Esentürk, taleplerinin yerine getirilmesi için siyasi irade oluşturmaya çalışacaklarını vurguladı. "Demokrasi mahkeme yoluyla değil siyasi irade ile olur" diyen Esentürk şöyle devam etti: 

MAL VARLIKLARI ALINSIN

"Baskı oluşturmaya çalışacağız. Dava ile ilgili suçlar da birikti. Türkiye'nin her yerinden ve yurtdışından 'ben de şunu yaşadım şu belgeler var' diye ciddi bir başvuru yağmuru var. 12 Eylül utanç müzesinin üçüncüsünü de kuracağız. Bu belge ve yaşanmışlıkları orada sergileyeceğiz. Evren ve Şahinkaya'nın kaçma ve intihar etme riskine karşı mahkemeye tutuklama talebimiz olmuştu. Bunların tutuklanması talebinde ısrarcıyız. Sadece bunların değil 12 Eylül döneminde görev alanların hepsinin mal varlıklarına e konulması ve rütbelerinin sökülmesi doğrultusunda taleplerimiz olacak."     

6 BİN ARKADAŞIMIZ HALA VATANSIZ
 
Daha önce darbe mağdurlarının meşru olmadığını ancak şimdi yargılananların 12 Eylül darbecileri olduğuna dikkat çeken Hüseyin Esentürk, toplumsal bir hareketlenme olduğunu kaydetti. Önümüzdeki haftadan itibaren Meclis'te gurubu olan siyasi partileri ziyaret edeceklerini açıklayan Esentürk şunları söyledi: "Birkaç dosya hazırladık. Bu dosyalarda, cezaevinde yatan arkadaşlarımızın yattığı sürenin sigortadan sayılması ve 10 yılı geçenlerin derhal emekli edilmesini talep ediyoruz. Vatandaşlıktan çıkartılanların kayıtsız şartsız vatandaşlığa geri alınmasını istiyoruz. 4 Nisan'da yapılacak mahkeme anında yurtdışındaki arkadaşlarımızın ülkeye serbestçe giriş çıkış yapabilmesini hatta yol masraflarının da karşılanarak tanık, dinleyici ve müdahil olarak katılabilmelerini istiyoruz. Yurtdışında vatandaşlıktan çıkartılan 30 bin arkadaşımız var. Bunların bir kısmı geri döndü veya oradaki ülke vatandaşlıklarına girdi. Şu anda hala vatansız yaklaşık 6 bin arkadaşımız var."

BÜTÜN İSİMLERİ TEK TEK BELİRLEDİK

Darbecilerin isimlerinin kent ve ilçelerden kaldırılması için belediye meclislerine dilekçeler verdiklerini söyleyen Hüseyin Esentürk Diyarbakır, İzmir, Muğla, Adana, Ankara, İstanbul gibi bazı yerlerde birkaç ismin değiştirildiğini söyledi. Bunun yeterli olmadığını kaydeden Esentürk, "Kenan Evren lisesi Erdal Eren adını alsın istiyoruz. Ya da Kemal Yamak meydanının bir demokrasi şehidinin adı tarafından temsil edilmesini, Nurettin Ersin ilkokulunun Uğur Mumcu ilkokulu olması doğrultusunda alternatifli taleplerimiz var. Meclis'te kulis çalışması yaparak bu işleri sonuçlandıracağız. İl il bütün isimleri belirledik. O dönem darbecilere ve Güvenlik Konseyi'ne yaranmak için o kadar canhıraş bir yarış olmuş ki her il ve ilçede birden fazla yer bunların adını bir yer mutlaka taşıyor. Bu çalışmayı da Meclis'e sunacağız. Köprü, yer, ilçe ve köy adı var. Köprünün bir an önce bitmesinin sağlamak için Kenan Evren köprüsü demişler" diye konuştu.  

HABER: SERBEST ÖZDEN-BUGÜN GAZETESİ