Bilal Çetin'in bugünkü yazısı:

Ecevit"e darbe girişimi oldu mu?


Ergenekon"un dönemin Başbakan"ı Ecevit"i devirmek istediği iddialarını Hüsamettin Özkan, Bilal Çetin"e anlattı: Komutanlar "Ecevit"in sağlık sorunları var Başbakanlığı bir başkasına bıraksın" demiş. Ecevit bu bilgiyi dinledi ama tepki vermedi...

Henüz iddianame ortada yok ama aleniyet kazanmayan bu iddianame ile ilgili olarak gazetelere her gün yeni bir iddia yansıyor. Son bomba Ergenekon çetesinin AKP"den önce Ecevit Hükümeti"ne de darbe girişiminde bulunduğu... İşin ilginç yanı bu iddiayı bir dönem Ecevit"in yakınında bulunan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de doğruluyor. “Evet, o dönemde emekli generallerin Ecevit"e çekil baskısı vardı” diyor Sezer.

Türkiye"nin o günlerini anımsamakta yarar var. Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit, hastalanmıştı. Zamanının büyük bölümünü Başkent Hastanesi veya Oran"daki evinde geçirmek durumundaydı. Ekonomik kriz günden güne derinleşiyor, koalisyonda işler rayında gitmiyordu. Ve pek çok spekülasyonun yapıldığı günlerdi. Askerler acaba o günlerde Ecevit"e çekil baskısı mı yapıyordu? Eğer böyle bir durum var idiyse çok tanığı olması gerekir, ki Sezer olayı doğruluyor ve emekli generallerin baskısından söz ediyor. Dönemin güçlü Başbakan Yardımcısı, bir dönem Ecevit"e en yakın isim olan Hüsamettin Özkan ne diyor?

Hüsamettin Özkan"a iddiayı sordum

Dün Özkan"a bu iddiayı sordum. “Hayır kesinlikle öyle bir şey olmadı” dedi Özkan. Ancak hemen ardından şu eklemeyi yaptı: “Bir gelişme oldu. Bir gün Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, Başbakanlık"taki odama geldi. "Çok önemli" olduğunu söylediği bir gelişmeyi anlattı. Bir resepsiyonda, yanılmıyorsam Köşk"teki 29 Ekim resepsiyonu olabilir... Orada bazı yüksek rütbeli komutanlar ona bir şeyler söylemiş. "Ecevit"in sağlık sorunları var o yüzden yerini, Başbakanlık görevini bir başkasına bıraksın" gibi şeyler. Yetkin"e "Bunları Başbakan"a anlatın" dedim ve birlikte Ecevit"in makamına gittik. Anlattı. Ecevit dinledi, tepki vermedi...”

Özkan"a “Ecevit çekilsin, Özkan görevi devralsın” deniyormuş iddiasını hatırlatıyorum ve soruyorum: “Sizin askerdeki bu yaklaşımdan haberiniz var mıydı? Size bir teklif yapıldı mı?”

Yanıtı net ve kesin: “Hayır kesinlikle bana o günkü komutanlardan en ufak bir ima dahi olmadı. Olay Murat Yetkin"in anlattıklarından ibarettir. Ondan duydum, onun dışında ne kimseye bir şey sordum ne de kimse bana bu konuda bir şey söyledi. Yetkin daha sonra bunları gazetesinde yazdı zaten.”

Evet Yetkin"in bu konuda iki ayrı yazısı var. 31 Ekim 2001 ve 19 Nisan 2006. Yetkin"in yazdıklarının özeti şu: “Bazı etkili emekli orgeneraller bir süre önce Bodrum"da Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan"la görüşüyor. Ekonomik krizin giderek derinleştiğinden ve hükümete duyulan güvensizliğin arttığından söz eden emekli askerler "Ecevit"in DSP"nin genel başkanlığını, dolayısıyla koalisyon ortaklığını sürdürmesi koşuluyla Başbakanlığı devralıp alamayacağını" soruyorlar.”

Özkan"ın bu soruya yanıtı, "Ben bunu duymamış olayım. Ecevit"le geldim, Ecevit"le giderim, bunu da ona söyleyemem" oluyor...”

Bu arada muvazzaf komutanlar da 29 Ekim resepsiyonunda benzer görüşlerini isimsiz yazılmak kaydıyla Yetkin"e aktarıyorlar. O da Ecevit"e soruyor ve ertesi gün gazetesinde yazıyor.

Olayın özeti bu.

Ecevit 2002 seçimlerine kadar görevini sürdürüyor. Askerin bir değişim “temennisi” olduğu çok açık. Ama acaba buna darbe girişimi denebilir mi?

Vatan