TBMM Araştırma Komisyonu darbe ve muhtıraları 3 alt komisyonla mercek altına alacak. AK Parti, muhalefetin 27 Nisan e-bildirisi için alt komisyon önerisini “Bu bir süreçtir, hükümet dik durup cevabını vermiştir” diyerek reddetti. Muhalefetten ise bu karara itiraz geldi.

“Türkiye’de demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçleri araştırmak” üzere oluşturulan Meclis Komisyonu dün basına kapalı gerçekleştirdiği toplantısında yol haritasını belirledi. Gerektiğinde yurtiçinde Ankara dışında ve yurtdışında çalışma yapması, 3 aylık sürenin yetersiz kalması halinde 1 aylık ek süre talep edilmesi kararının alındığı toplantıda, komisyon bünyesinde 1960 darbesi ve 1971 muhtırası ile 1980 darbesi ve 28 Şubat’a ilişkin 3 ayrı alt komisyon kurulması benimsendi. Komisyon Başkanı Nimet Baş toplantı sonrası yapıtğı açıklamada alt komisyonların öncelikle üst komisyonda tartışılacak konulara ilişkin öneriler getireceklerini, komisyonun hangi konuları araştıracağı ile ilgili kriterlerin daha sonra belirleneceğini söyledi.

Komisyonda AK Parti’nin 27 Nisan e-muhtırasını alt komisyon konusu yapmamasına muhalefetten tepki geldi. Toplantıda CHP ve MHP’li üyeler, “27 Nisan’ın dahil olmayacağı bir çalışma eksik olur” diyerek 27 Nisan e-muhtırası için de alt komisyon çalışması yapılmasını istedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Baş, “Komisyonumuzun kuruluşuna ilişkin Meclis’te alınan kararda 27 Nisan yok. Ancak 28 Şubat alt komisyonu çalışmaları kapsamında 27 Nisan’ı takdir ederse irdeleyebilir” diyerek, alt komisyon talebine karşı çıktı. Komisyon Başkanıvekili Naci Bostancı ise, “27 Nisan akim kalmış bir girişimdir. Hükümet dik durmuş ve gereken cevabı vermiştir” görüşünü dile getirdi. Bostancı’nın bu sözlerine MHP’li Atilla Kaya ise “27 Nisan yarım kalmış bir girişim ise, o zaman Balyoz’u, Ergenekon’u niye yargılıyorsunuz? Darbe yapılmamış, teşebbüs dahi yok” tepkisini gösterdi. Yapılan tartışmalar sonucu değiştirmedi.

MHP ve BDP üye sayısının yetersizliği nedeniyle 3 alt komisyonun tamamına üye veremedi. Ancak komisyonun MHP’li 2 üyesi ile BDP’li üye Önder, görev almadıkları alt komisyon çalışmalarına da diledikleri takdirde katılabilecek.

‘Gaz alma komisyonu’

AK Parti’nin 27 Nisan sürecine ilişkin alt komisyon kurulmasına karşı çıkmasına tepki gösteren MHP’li komisyon üyesi Özcan Yeniçeri, VATAN’a şunları söyledi:

“AKP işin ucu Dolmabahçe görüşmesine dayanacağı için 27 Nisan sürecini araştırmaktan çekiniyor. İster silahlı ister sözlü ister tehdit yoluyla olsun demokrasiyi işlevsiz kılmayı hedefleyen her türlü girişimlerin araştırılması için bu komisyon kurulmuştur. 27 Nisan için alt komisyon kurulmaması AKP’nin samimiyetini sorgulanır hale getiriyor. Darbe ve muhtıraları ‘Bana yarayan-yaramayan’ bakışıyla değerlendirirseniz, bu komisyon bir gaz alma, kamuoyunun dikkatini dağıtma operasyonunun parçası haline gelir. 27 Nisan’da hükümetin dik durduğu gerekçesiyle bu sürecin irdelenmemesi yanlıştır. Çünkü 27 Mayıs 1960’ta daracağına çıkarken, 12 Eylül 80’de Diyarbakır cezaevinde de dik duranlar vardı.”

‘Derdim rövanş değil’

Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de kendisinin 12 Eylül mağduru olduğunu ve bu nedenle 12 Eylül alt komisyonunda görev alacağını belirterek “Ben de 12 Eylül mağduruyum, ama rövanş alma gibi bir derdim yok” dedi. Çelebi Balyoz gibi darbe girişimleri ve 27 Nisan e-muhtırası için de dördüncü bir komisyon kurulabilineceğini de söyledi.
 
gazetevatan