Erdoğan"a: Danıştay kararı bağlayıcı

Danıştay 8. Dairesi"nin kararı, Anayasa"nın 138. maddesi uyarınca yasama ve yürütme organları ile idareyi bağlayıcı niteliktedir. Bu hukuki durum karşısında; Başbakanın, bu beyanatında, Anayasal görev ve yetkilerini kullanan Danıştay"ı, Anayasa Mahkemesi"nin yerine geçerek karar veren ve böylece yetkilerini aşan bir yargı yeri olarak göstermesi, üslup ve içerik bakımından hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan bir açıklama olarak değerlendirilmiştir.

Kılıç"ın açıklaması talihsiz

Kendi kuruluş kanununda verdikleri kararları yorumlama ve tavzih (düzeltme) yetkisi bulunmayan Anayasa Mahkemesi Başkanı"nın, özellikle Danıştay"ı anayasa ihlali yapmakla suçlayıcı nitelikteki açıklaması, anayasal görev, yetki ve sorumluluğunu aşan talihsiz bir beyan olarak değerlendirilmiştir.

Yargının saygınlığı zedeleniyor

Anayasa"dan kaynaklanan devlet yetki ve görevinin kullanılmasında medeni iş bölümü ve iş birliği içerisinde; hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesi amacında birlikte hareket etme anlayışında bulunması gereken yürütme ve yargı organlarının, birbirlerinin görev alanına müdahale eden suçlayıcı ve özensiz uslupla yaptıkları açıklamalar, toplum nazarında bu açıklamayı yapanların yanısıra yargının saygınlığını da zedeleyici sonuçlar yaratacak, hukuk devletine ve yargıya olan güveni sarsacaktır.