1. Ergenekon davasına bakan mahkeme, tanık olarak dinlediği Avukat Mehmet Ener'in "Sanık Osman Yıldırım'ın itiraflarını Savcı Hamza Keleş'e anlattım; ama tutanağa geçirmedi" sözleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Keleş'in ifadesinin alınmasına karar verdi.
 
Birinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dünkü duruşmada dikkat çeken ara kararlara imza attı. Mahkeme, Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay saldırısına ilişkin dosya kapsamında Avukat Mehmet Ener'in tanık ifadeleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hamza Keleş'in tanıklığına başvurulmasını istedi.
 
SAVCI İTİRAFLARI TUTANAĞA GEÇİRMEDİ
 
Danıştay katliamına ilişkin dava kapsamında tanık olarak ifade veren Avukat Mehmet Ener, söz konusu dosyayla ilgili yargılamanın Ankara'da devam ettiği sırada ısrarı üzerine sanık Osman Yıldırım'ı cezaevinde ziyaret ettiğini söyledi. Sanık Yıldırım'ın kendisine Cumhuriyet gazetesine atılan el bombalarını Veli Küçük'ten aldığı gibi bazı bilgiler verdiğini belirten Ener, "Ben de durumu Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hamza Keleş'e anlattım. Ancak anlattıklarımı yazıya döküp tutanak haline getirmedi" dedi. Bunun üzerine 1. Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti, Ankara Özel Yetkili Nöbetçi Mahkemesi'ne talimat yazılarak Savcı Keleş'in tanıklığına başvurulmasına karar verdi.
 
MİT'E PERİNÇEK SORULACAK
 
Mahkeme, tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 177'nci duruşmadaki beyanları ve 26 Mayıs 2006 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile ilgili olarak da bir dizi karar aldı. Sanık Perinçek, 17 Mayıs 2006 tarihinde meydana gelen Danıştay saldırısının ardından iki kamu kurum ve kuruluşuna yönelik saldırı gerçekleşeceğini, bu saldırının dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'na yönelik olabileceğini açıkladığı bilgisine de yer verildi. Konunun Genel Kurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verildi. Ayrıca konunun Ankara TEM Şube Müdürlüğü'nden teyidinin sorulması da karara bağlandı.
 
Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Veli Küçük, mahkemenin aldığı ara karar ile önümüzdeki üç duruşmaya girmesine yasaklama getirildi. Küçük'ün, ara karara uyması konusunda birden fazla ikaz edilmesine rağmen bu karara uymayacağını söyleyip bu karara muhalefet ile duruşma düzenini bozmakta ısrar edici davranışlar sergilediği ifadesine yer verildi.
 
GÜNEY'İN TALEBİNE RET
 
Tutuklu sanık Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül tarafından, yaptığı açıklamalarla kamuoyunda adından sıkça bahsedilen Tuncay Güney hakkında "Tutuklanmayacağı yönünde güvence verilmesine ilişkin" talep reddedildi. Ergül, halen Kanada'da yaşadığı bilinen firari şüpheli Tuncay Güney'in, tutuklanmayacağı yönünde güvence verilmesi halinde duruşmaya gelerek ifade vermek istediğini söylemişti. Mahkeme bu ret kararına, Tuncay Güney hakkında açılmış bir dava bulunmadığı ve güvence ile tanık olarak dinlenmesi gibi bir usul bulunmadığını da belirtti.
 
DEŞİFRECİ AVUKATA CEZA
 
Mahkeme, gizli tanık Aydın-1'in kimliğini ifşa ettiği için avukat Ergül hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi. Ergül'ün defalarca ikaz edilmesine rağmen yoğun ve ısrarlı şekilde duruşma düzenini bozucu davranışlar sergilediği, kendisine söz verildiğinde müvekkilleri ile alakalı hemen hemen hiçbir talepte bulunmayıp mahkeme hakimlerine ve savcılarına eleştiri sınırlarını aşan, hakaret ve iftira kapsamında sözler sarf ettiği ifadesine yer verildi. Bu davranışları nedeni ile Ergül hakkında birçok suç duyurusunda bulunulduğu, duruşmalardan men edildiği belirtilen ara kararda, "Mahkemeye Başkanlık yapan hakimlerin uyarıları karşısında düzen bozucu söz ve eylemlerine devam ederek, bağlı bulunduğu ve bir kamu görevi olan avukatlık meslek etik kurallarına, vakar, ciddiyet ve sorumluluğuna aykırı tutumlarını sürdürdüğü" değerlendirmesinde bulunuldu. Ergül'ün, yapılacak olan ilk 16 duruşmalara girmesine yasaklama getirildi. Ayrıca Ergül, bu 16 celse haricinde gizli tanıkların dinleneceği duruşmalara da giremeyecek.
 
Danıştay mağdurlarının ifadesi alınacak
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 22 Nisan 2011 tarihli duruşma sonrasında verilen ara kararda Danıştay saldırısı mağduru olan hâkimlerin ifadelerinin talimat yoluyla alınmasını belirledi. Danıştay 5. Dairesi'nde yaşanan saldırının mağdurları Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun saldırı olayına ilişkin görgüye dayalı tanık ifadelerinin alınması için özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına karar verildi. Karar'da Alparslan Arslan'ın fotoğrafının da evraka iliştirilerek teşhis edilmesi istendi. Mahkeme heyeti, Danıştay saldırısıyla ilgili görgüsü ve beyanı bulunan Danıştay 2. Daire Başkanı Kamuran Erboğa'nın da talimatla tanık olarak ifadesinin alınmasına karar verdi.
 
 
Yenişafak