Bu yıl çıkarılan torba kanunla farklı GTİP numarasından ÖTV beyanında bulunanlara ceza uygulanmasının önüne geçildi

Danıştay 7. Dairesi, aldığı ticari aracı daha sonra özel araca dönüştürenleri yüklü miktarlardaki vergi ve cezadan kurtardı. Şubat ayı içinde Meclis'te yasalaşan ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Torba Kanun ile "1 Ağustos 2002-21 Temmuz 2005 tarihleri arasında, 2 sayılı ÖTV listesinde yer alan ve 87.03 gümrük tarifesi pozisyonu (GTİP) numarasından beyan edilmesi gerekirken, beyannamesi 87.04 GTİP numarasından verilen motorlu araçlar için Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için ek ÖTV tarhiyatı yapılmaması' hükme bağlanmıştı.

TUTARLAR SİLİNECEKTİ

Düzenlemede, daha önce yapılan tarhiyatlardan vazgeçilmesi, tahakkuk eden tutarların da silinmesi öngörülmüştü. Bu şekilde binek otomobil ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu araç (GTİP numarası 87.03) beyannamesi vermesi gerekirken, eşya taşımaya mahsus motorlu araç (GTİP numarası 87.04) şeklinde beyanda bulunan ve böylece düşük vergi ödeyen otomotiv firmalarına af getirilmişti.

BAŞKANLIKTAN ÖTV SİRKÜLERİ

Düzenlemenin ardından Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci imzasıyla ÖTV Sirküleri yayımlandı. Sirkülerde, 2 sayılı ÖTV listesindeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlar için motorlu taşıtı imal, inşa veya ithal edenler, fabrikalar, ana bayi ve diğer bayiler ile yetkili satıcı ve acentelerin beyanname verdiği hatırlatıldı. ÖTV mükellefi olan motorlu araç ticareti yapanların ilk edinimde teslim edilen araçlar için Kanun'a atıfta bulunuldu.


Bir kabul bir ret

Torba Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından, konu mahkemelere taşındı. Ancak vergi mahkemeleri, bunları reddetti. Vergi mahkemelerinin bu kararı daha sonra Danıştay'a götürüldü. Danıştay 7. Dairesi de, bir vatandaşın başvurusu üzerine, aldığı ticari aracı daha sonra özel araca dönüştürenleri de kapsama alarak, binlerce kişiyi yüklü miktarlardaki vergi ve cezadan kurtardı./yeni şafak