Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal, çalışma ziyareti için geldiği Ankara'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile makamında bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. 1972 yılında 20 yaşındayken Türkiye'de 1,5 ay kaldığını söyleyen Danimarka Dışişleri Bakanı Sovndal, o zaman gördüğü misafirperverlikten çok etkilendiğini ve Türkiye hakkında her zaman iyi bir izlenime sahip olduğunu anlattı.

Sovndal, Türkiye'nin son yıllarda müthiş bir atılım yakaladığını ve ekonomik gelişmesinin harikulade olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticareti geliştirmeyi hedeflediklerini belirten konuk bakan, turizm, eğitim ve kültür alanlarında da ilişkileri ilerletmeyi istediklerini bildirdi.

Türkiye'nin bölgede istikrar sağlayıcı bir rol oynadığının altını çizen Sovndal, Türkiye'nin bu rolünü takdir ettiklerini ifade etti.

12 günde vize ve fasıllar konusu

Sovndal, AB dönem başkanı olarak Danimarka'nın Türkiye'yi AB'ye daha da yaklaştırmak istediğini, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini geliştirmesinin her iki taraf için de iyi olduğunu belirtti. Sovndal, son dönemde ilişkilerin biraz donmuş halde kaldığını ve ilerleyemediğini hatırlattı.

17 Haziran'da Fransa'da yapılacak parlamento seçimlerini anımsatan Sovndal, vize ve fasıllar konusunu ele almak için 12 günleri kaldığını söyledi. Sovndal, vize konusunda birlikte bir çözüm bulmak için çerçeve oluşturmanın mümkün olduğunu belirterek, "Yeni fasılların açılması için dönem başkanlığımızda zamanımız olmayabilir. Çünkü ümit verip ondan sonra hayalkırıklığına uğratmamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ama hangi konuların ele alınacağının işareti olması ve AB Komisyonu'nun çalışmalarına başlaması açısından ilk adımları atabiliriz" dedi.

Sovndal, bu çalışmalarla ilgili kendi başkanlıkları döneminde ilerleme olmayabileceğini ancak Kıbrıs Rum yönetiminden sonra 2013 başında başlayacak İrlanda'nın dönem başkanlığında ilerleme elde edilebileceğini söyledi. Sovndal, "Biz uzun süredir devam eden bu tıkanıklığı açmaya yardımcı olmak ve kısa sürede akıllı adımlar bulmak için birlikte çalışmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin yeni anayasa süreciyle de yakından ilgilendiklerini ifade eden Sovndal, hayata geçirilecek uygulamaların cesur adımlar olması konusunda ve Kürt sorunun çözülmesi için Türkiye'yi teşvik ettiklerini söyledi. Bu konularda atılacak cesur adımların hem Türkiye için hem de Türkiye'nin AB üyeliği için çok önemli olduğunun altını çizen Sovndal, basın özgürlüğü konusunda Türkiye'nin yeni çalışmaları olduğunu bildiklerini belirtti. Bu konudaki çalışmaların da oldukça cesur adımlar olduğunu vurgulayan Sovndal, bunların sadece Türkiye'nin AB'ye girmesi için değil, kendi iyiliği için atılan adımlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduğunun altını çizen Sovndal, "Ortak çıkarlarımız ve gündemimiz var" dedi.

Roj TV konusu

Danimarka Dışişleri Bakanı Sovndal, Roj TV hakkındaki bir soru üzerine, Kopenhag'da görülen davada Roj TV'nin terör örgütü PKK ile bağı olduğu kararına varıldığını hatırlatarak, Roj TV'nin PKK tarafından finanse edildiğinin anlaşıldığını söyledi. Terörle mücadele eden bir ülke olarak böyle bir televizyon kanalına müsaade etmek istemediklerini dile getiren Sovndal, "Ancak Danimarka'da bir televizyon kanalının kapatılmasına hükümet karar veremez. Hükümetin bu konuda bir yetkisi yoktur. Bu kararı basınla ilgili mercilerin alması gerekir. Ancak yasalarda bazı belirsizlikler var. Şimdi yeni bir değişiklik üzerinde çalışıyoruz. Biz bu yasaları terörist örgütlerin televizyon kanalı kuramaması için değiştireceğiz" dedi.

Sovndal, değişikliğin önümüzdeki aylarda Danimarka parlamentosuna geleceğini sözlerine ekledi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Sovndal daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü. Arınç da görüşmede "Ümit ediyorum ki dönem başkanlıkları sırasında, henüz sona ermeden müzakerelerimizde bir ilerleme sağlanabilir" dedi.

Sovndal ise, dönem başkanlıkları tamamlanıncaya kadar olan takvimi, Türkiye ilişkileri bakımından en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi.