Prof. Mete Alp ve ekibi, dana zarından elde ettikleri biyolojik kalp kapağını 73 yaşındaki bir hastaya taktı. Ameliyat, kalp kapağı ve şah damarı kapağında kireçli darlık veya yetmezlik olan hastalara ümit verdi
Sağlık alanında Türkiye'nin göğsünü kabartan bir ilk de Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden geldi. Kurumun Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde danadan alınan kalp zarı bir hastaya nakledildi. Operasyona ilişkin açıklama yapan Klinik Şefi Prof. Dr. Mete Alp, "Dana kalp zarından elde edilen biyolojik kalp kapağının 73 yaşındaki hastamıza takılmasıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olduk" dedi.

HASTAYA AVANTAJ SAĞLIYOR

Dana kalp zarından elde edilen biyolojik kapağın, 2009 yılından itibaren Avrupa'daki birçok açık kalp cerrahi merkezinde kullanıldığını ve 900 kişide bu operasyonun gerçekleştirildiğini dile getiren Prof. Dr. Alp, şunları kaydetti: "Kapak hiç dikiş gerektirmeden, cerrahın hızına göre 1,5-3 dakika arasında yerleştirilebiliyor. Bu kapağın en özelliği, yaşlı insanlarda kireç olsa dahi kireçleri sökmeye gerek kalmadan şah damarı ve kapakçıkların alınmasının ardından kalp kapağının doğrudan yerleştirilebilmesidir. Ayrıca bu yöntem, 70'li yaşların üstünde, küçük aort çapı olan ve birlikte cerrahi yöntemi uygulanan hastalarda, cerraha ve hastaya inanılmaz bir avantaj sağlıyor."

2 DAMARA DA BYPASS

Prof. Dr. Alp, operasyonu İspanya'dan ve Hollanda'dan gelen cerrahların da katılımıyla gerçekleştirdiklerini ve bu durumun ardından hastanelerine Orta Doğu ve çevre ülkeler ile Türkiye için uygulama yapılabilme yetkisinin verildiğini belirtti. Alp, "Hastamıza aynı anda hem bu kapak takıldı, hem de 2 damarı by-pass yapıldı. Dana kalp zarından elde edilen biyolojik kalp kapağının hastamıza takılmasıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Öte yandan Türkiye'de bu birlikte cerrahiyi ilk kez uygulayan merkez de bizim hastanemizdir" dedi.

Kapak çalışırken hiç ses çıkmıyor

Kapağın bu özellikleri nedeniyle piyasadaki mevcut kapaklara göre iki avantajı olduğunu ifade eden Alp, "Yaşlılarda kireçlenme nedeniyle 7-8 yıl sonra ikinci bir ameliyata ihtiyaç vardı. Bu yöntemle 75 yaşındaki insan, ömrünün sonuna kadar ikinci bir ameliyat ihtiyacı olmaksızın yaşamını kapakla sürdürebiliyor. Bu kapak çalışırken hiç ses olmadan çalışıyor ve hasta kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor"dedi