Hisar Intercontinental Hospital Uzman Kardiyoloğu Doç. Dr. Yılmaz Güneş, damar hastalıklarında "en şanssız" bölgelerin Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri olduğunu bildirdi. Güneş, “Kalp damar hastalıklarını oluşturacak risk faktörlerini uzun soluklu olarak önlememiz; dolayısıyla az yiyip çok yürümemiz ve sigarayı bırakmamız gerekiyor. Pek çok hastamız, tansiyon kolesterol gibi risk faktörleri normal olmasına rağmen, sigara içtiği için kalp kriziyle karşımıza gelebiliyor” dedi.

Güneş, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kalp damar hastalıkları sıklığının giderek arttığını ve genellikle 40-50 yaş grubunda görülen kalp krizi yaşının giderek düştüğünü belirtti. 40 yaşının üzerindeki herkesin bir “kardiyak check-up”tan geçmesini öneren Güneş, ailesinde risk faktörü olanların (kalp krizi geçiren, damar hastalığı olan, by-pass olmuş, damarlarına stent konulmuş olanların) 20’li, 30’lu yaşlarda mutlaka kolesterol düzeylerine baktırmalarını hatırlattı.

-KALP SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN-

Her gün en az yarım saat yürüyüş yapılması gerektiğini aktaran Güneş, kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“-Her şeyden az miktarda tüketin.

-Sigarayı bırakın.

-Akşam geç saatlerde yemek yemeği bırakın.

-Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin

-Hayvani gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.

-Katı yağları tercih etmeyin.

-Belli bir yaşın üzerindeyseniz sağlık kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmeyin.

-İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın.

-Risk grubundaysanız sağlık kontrolleriniz için 30 yaşını beklemeyin, daha erken davranın.

-30 yaşında en azından bir defa lipit panel, kolesterol, şeker ve kan yağınıza baktırın.

-Sağlıklıysanız bile en az 5 yılda bir kontrollerinizi tekrarlayın.”

-“GECE GEÇ YEMEK AFETTİR”-

Güneş, gece geç saatte yemek yemenin olduğunu vurgulayarak, “Gece tok bir mideyle yatmak, özellikle altta yatan kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği olanlarda gece yarısı vücut su miktarının artmasına, kalp yetmezliğinin alevlenmesine veya kalbin iş yükünün artmasına neden olur. Damar hastalıklarına bağlı kalp krizi ve kalp krizi öncesi durumların aşikar hale gelmesine yol açabilir” dedi. Kalp sağlığı açısından sebze meyve ağırlıklı bir diyet tavsiye eden Güneş, yeşillerden zengin; hayvani gıdalardan ve katı yağlardan fakir bir diyeti uzun yıllarca devam ettiren kişilerde kalp damar hastalıklarının daha az gözlendiğini ifade etti. Güneş, Türkiye’de Marmara ve Ege bölgesinde diğer bölgelere göre damar sağlığının daha iyi seyrettiğini, bu konuda “en şanssız” bölgelerin et tüketim oranın yüksek olduğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu bildirdi.

ANKA