Ergenekon üyeliği ile suçlanan ÇEV Başkanı Yaşer'in, operasyondan önce Ankara'dan 'kaç' tüyosu aldığı anlaşıldı. Yaşer de Bedrettin Dalan gibi operasyonu önceden haber alarak kaçtı.

Ergenekon kapsamında 7 Ocak 2009'da yapılan operasyonda gözaltına alınacağını anlayınca yurt dışına kaçan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Başkanı Gülseven Yaşer'in içeriden bilgi aldığı anlaşıldı.

ÇYDD ve ÇEV iddianamesinde Ergenekon örgütüne üye olmakla suçlanan Yaşer'in, yurtdışına çıkarken "Türkiye bitmiştir, ancak darbe kurtarır" dediği tespit edildi. İddianamede 1 numaralı sanık olarak hakkında 19.5 yıl hapis talep edilen firari Gülseven Yaşer, 23 Eylül 2008 günü Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik operasyonların ÇYDD ve ÇEV'e de sıçrayabileceğini düşünerek 9 Ekim günü yurt dışına gitti. Yaşer, 10 gün yurt dışında kaldıktan sonra Türkiye'ye döndü. 7 Ocak 2009'da emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve Yalçın Küçük'ün de gözaltına alındığı operasyondan 1 gün sonra da yurtdışına kaçtı ve izini kaybettirdi. Aynı operasyonda, Bedrettin Dalan'ın başkanı olduğu İstek Vakfı'nda da arama yapılmış ancak operasyonu önceden haber alan Dalan yurt dışına kaçmıştı. Vatan'ın haberine göre, Yaşer'in ÇYDD'ye yapılan operasyondan önce yurtdışına kaçışı ile ilgili polisin hazırladığı rapor soruşturma dosyasına girdi. Polis, Yaşer'in yurt dışına kaçarken herhangi bir pasaport işlemi yaptırmadığı ve kaçak yollardan çıkış yaptığı tespit edildi.

ANKARA 'TEDAVİYE GİDİN' DEDİ

Soruşturma dosyasına giren yurtdışına iki çıkış ile ilgi telefon konuşmaları ise Yaşer'in içerden aldığı bilgiye göre firar ettiğini gözler önüne serdi. 23 Eylül'deki operasyon sonrası Siminsu Baytok Uçak ile konuşan Yaşer, "Ankara'yla konuştum. Tedaviye gidin dedi. Size bir haber geldi mi oradan?" diye soruyor. Uçak'ın, "Yarını bekleyeceğim. Yoksa ben bir iki tane yer buldum" demesi üzerine, Yaşer, "Ben Berlin'e şey yapayım ayarlayayım" diye cevap veriyor.

BİZİ ANCAK DARBE KURTARIR

Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra ocak ayındaki operasyonda yeniden yurt dışına kaçan Yaşer, Uçak ile yaptığı görüşmesde ise "Paris üzerinden gidiyorum yine aynı yere. Felaket bir şey, Türkiye bitti. Türkiye artık bitmiştir canım" diyor. Uçak da "O zaman bizimde gitmemiz gerekir hep beraber" karşılığını veriyor. Yaşer, "Yani bir askeri ihtilal olursa kurtarır. Artık bir tek o kaldı onu yaparlarsa yoksa bitmiştir" diyor. Uçak ise "Evet o olacak herhalde" diye cevap veriyor. ÇYDD'ye 13 Nisan 2009'da operasyon düzenlenmiş ancak Yaşer yurtdışında olduğu için gözaltına alınamamıştı.

yenişafak