CHP, "Başkanlığın Genel Kurula sunuşu yapılmadan, araştırma önergeleri okunmadan grup önerilerinin görüşmelerine geçildiği" gerekçesiyle TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tutumu hakkında" usul tartışması" açılmasını istedi. Şahin ise geçmiş dönemde de bu uygulamanın örnekleri olduğunu söyledi. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplandı. Şahin, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle, BDP'nin,güvenlik güçlerinin, toplumsal olaylarda çocuklara müdahalesine ilişkin araştırmaönergesinin, bugün görüşülmesine dair grup önerisini okuttu.Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, grup önerisi aleyhinde sözaldı ve "taktik savaşlarının başladığını" savundu.

İçli, Anayasa değişikliği teklifiyle, cumhuriyetin değişmez, değiştirilemez hükümlerinin değiştirilmek istendiğini öne sürdü. İçli, bunlarınyasalaşması halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, Anayasanın 68 ve 69.maddelerine göre gerekli işlemi yapacağını ifade ederek, "Acele işe şeytankarışır" dedi.

-"OKUNMASI MECBURİYETİ VAR MI?"-

İçli'nin konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay,"Başkanlığın Genel Kurula sunuşu yapılmadan, araştırma önergeleri okunmadan, doğrudan grup önerilerine geçildiğini" ifade ederek, usul tartışması açılmasınıistedi.TBMM Başkanı Şahin, araştırma önergeleriyle ilgili sunuşlarda herhangibirşeyin olmadığını, gelse bunun okunacağını belirtti. Şahin, "Şu anda zatenBaşkanlığın, Genel Kurula sunuşunu görüşüyoruz. 4 grup önerisi, Başkanlığın GenelKurula sunuşlarıyla ilgili. Sunuşlarda, araştırma önergelerinin okunmasımecburiyeti mi var? Genel Kurul açıldığında, mutlaka araştırma önergeleri okunurdiye kural mı var, bana içtüzükte okuyun" dedi.

-"DAKİKA 1, GOL 1"-

Şahin, daha sonra usul tartışması açarak, CHP'li Okay'a söz verdi. Okay, araştırma, genel görüşme veya gensoru önergelerinin, gündemdışı konuşmalardan sonra, Genel Kurulun Başkanlığa sunuşu bölümünde yer aldığını söyledi. Okay, Başkanlık tarafından dağıtılan gündemde de "Başkanlığın Genel Kuruluşa sunuşlarının" ilk sırada yer aldığını belirterek, "Anayasa görüşmelerinde, Sayın Başkan'ın, daha dakika 1, gol 1, içtüzüğün ihlal etme kararlılığının net ifadesidir. Bu parlamentoyu çalıştırırken, içtüzüğe uyarak çalıştıracaksınız" diye konuştu.

"AKP milletvekili anlayışı içerisinde" Meclis Başkanlığı görevininsürdürülemeyeceğini ifade eden Okay, Meclis Başkanı Şahin'e, "Bu pazartesigününden itibaren, parlamentoda, bizzat sizin gözetiminizde ciddi ihlalleryaşanıyor. 23. Dönemde, salı günleri haricinde hiçbir şekilde grup toplantıları,Meclis Televizyondan verilmezken, bu dönemde geçmişte başvurulara olumlu yanıtverilmemişken, AKP Grup toplantısı, sizin olurunuzla Meclis Televizyonundannaklen yayınlanmıştır. Meclis Başkanlığının sunuşlarını yok sayarak, okutmadangeçerseniz, eylemli olarak içtüzük ihlali yaparsınız. Bu tutumunuzdan vazgeçmenizgerekiyor" diye seslendi.

TBMM Başkanı Şahin ise şahsına yönelik açıklamalara cevap vermeyeceğini,Meclis Başkanlarının görüşmelerde taraf olup cevap vermediğini ifade etti.Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de geçen hafta alınan kararagöre, Genel Kurulun, bugün kanun tasarı ve teklifleri için, özel gündemletoplandığını belirterek, sunuşların yapılmaması gerektiğini vurguladı.Genç, herkesin Meclisin çalışma usullerine uymak zorunda olduğunuvurguladı.Giresun SEKA fabrikasının özelleştirmesine yönelik eleştiriler yöneltenGenç'e, sataşma olduğu gerekçesiyle AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Caniklisöz aldı. Canikli, burada 4. kez özelleştirme ihalesi yapıldığını, kendilerindenönceki hükümetler döneminde 3 kez ihaleye çıkıldığını anımsattı. Canikli,iktidarları döneminde özelleştirmelerin, şeffaf ve herkesin gözü önündeyapıldığını dile getirdi.

-"İÇTÜZÜK, NEZAKET VE MANTIK ÇERÇEVESİNDE OLMALI"-

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis Başkanı Şahin'intutumu lehinde yaptığı konuşmada, AK Parti Grubu olarak Anayasa değişikliğiçalışmalarının bir an önce tamamlanmasını, milletin onayına sunulmasınıistediklerini söyledi.Canikli, konunun tartışılıp, değerlendirilebileceğini ancak bunlarıniçtüzüğe göre yapılması gerektiğini vurguladı.

Grup önerilerinin, "sunuşlar" bölümünde yer aldığını belirten Canikli,"Arkadaşlarımızın itiraz ettiği konunun geçerliliği yok. Meclis Başkanlarınınyöntemlerini tartışmaya açabiliriz ama bunun tutarlı olması gerekir. İçtüzüğegöre mantıklı çerçevesi olmalı. Tartışmaya, eleştiriye evet, arkadaşlar istediğikadar konuşsunlar, bunlara itirazımız yok. Ama bunları içtüzük, nezaket ve mantıkçerçevesinde yürütmemiz gerekir. Şu anda sunuşları tartışıyoruz. Grupönerilerinin tartışılacağı yer sunuşlardır" görüşünü dile getirdi.Canikli, tartışmaların, kurallara uygun, şık ve siyaset kurumununitibarına katkı sağlayacak şekilde yapılmasını istedi. Canik, Meclis Başkanı Şahin'in tutumunda, mevzuata ve içtüzüğe aykırılığın bulunmadığını kaydetti. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da lehte yaptığı konuşmada,Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarındaki ilk maddenin BDP'nin grup önerisiolduğunu belirtti. Elitaş, Başkanlığın da Genel Kurula sunuşlarının böyleceokunduğunu vurguladı. Konuşmaların tamamlanmasının ardından TBMM Başkanı Şahin, daha öncesunuşlar olmadan birleşimin açılıp açılmadığına baktırdığını söyledi.

Şahin, "Bunun o kadar çok örneği var ki, 2001'de 29. birleşim. '29.birleşimi açıyorum, toplantı yeter sayısı vardır. DSP, MHP, ANAP'ın içtüzüğün 19.maddesine göre müşterek önerileri vardır, önce okutacağım, sonra oylarınızasunacağım' Aynısı değil mi? Tutumumda bir değişiklik olmamıştır" dedi.Usul tartışmasının tamamlanmasının ardından BDP'nin grup önerisiningörüşmelerine devam edildi. Öneri lehinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Türkiye'nin, dünyada çocukların şiddete uğradığı ülkelerin başındageldiğini belirtti. Arıtman, çocuk ve şiddetin asla yan yana gelmemesi gerekeniki kelime olduğunu söyledi."Taş atan çocukların" istismar edildiğini ifade eden Arıtman, çocuklarıtoplumsal olaylarda kullananların cezalarının artırılması gerektiğini kaydetti. BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, "çocuklar suça itiliyor diye gerçeklerin maniple edilemeyeceğini" söyledi.Hakkari'de bir çocuğun polisler tarafından sürüklendiğine işaret edenBirdal, "Çocuklar değil insanlık yerde sürükleniyor. Bu, bir rejimin fotoğrafıdır" diye konuştu.Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi reddedildi. Genel Kurulda daha sonra MHP Grubunun "işsizlik" konusunda Meclis araştırması açılmasına yönelik önergenin bugün görüşülmesine ilişkin önerisiningörüşülmesine geçildi.Öte yandan, TBMM Genel Kurulundaki Anayasa görüşmeleri süresince, Meclise ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Vatan