Adana Ticaret Odası Gayrimenkul sektörü meclis üyesi Yasin Işık, 2009'u olumsuz bir bilançoyla kapatan gayrimenkul sektörünün, 2010'a da kötü bir başlangıç yaptığını, halen 3 yıl öncesinin fiyatlarıyla konut sattıklarını bildirdi.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkulün her dönemde önemli bir yatırım aracı olduğunu ancak, birkaç yıl önce suni bir şekilde arz-talep dengesini bozan konut yapımındaki artışın bugün sahibini bekleyen binlerce konutun müteahhitlerin elinde kalmasına yol açtığını belirtti.

Üç yıl öncesinin fiyatlarıyla daire sattıklarını belirten Işık, ''Satış fiyatları maliyet sınırına hatta bazı bölgelerde maliyetin de altına kadar indi. Birçok meslektaşımız başka büyük şehirlere giderek, burada iş yapmanın yollarını aramaya başladı'' dedi.

Işık, düşen konut fiyatlarına rağmen arsa fiyatlarının suni bir şekilde artış gösterdiğine dikkati çekerek, ''Oysa, müteahhitler olarak arsa fiyatlarındaki bu artışı konutlara yansıtamıyoruz. Sorunun çözümü ise yine belediyelere düşüyor'' diye konuştu.

Yasin Işık, belediyenin daha önce imar verdiği Karaisalı yolu güneyi ve REAL alışveriş merkezinin kuzey bölgelerinin yoğunluğu 1,2 iken 2 katlı dubleks evler olarak değiştirildiğini belirterek, ''Aslında bu bölgelerin 1,2 yoğunluklu arsa konumuna getirilmesi halinde kuzey Adananın kuzey batısında yeni binaların yapılması ile güvenlikli ve sosyal aktivitesi olan siteler, uydu kentler yapılabilir. Yoğunluğu 1,2 olmasını yeşil alanların daha fazla olması yönünde yeterli buluyoruz'' dedi.

İnşaat sektörünün, ekonominin lokomotifi olduğunu, onlarca sektörü peşinden sürüklediğini belirten Işık, ''Mevcut tabloda maliyetinin de altında konut satışının olmasına rağmen 2010'a umutla bakmak istiyoruz'' diye konuştu.

Işık, dövizin sabit, konut kredilerinin düşük olması nedeniyle yoğun bir hareketliliğin beklenmesinin gayrimenkulde talep artışını beraberinde getireceğini düşündüklerini, bu nedenle iyi bir yıl geçeceğini umut ettiklerini bildirdi.

Seyhan Baraj Gölü'nün karşı tarafındaki yapılaşmaya da dikkati çeken Işık, ''Gölün karşı tarafındaki Menekşe ve Bayram Hacılı köylerinin ileriki yıllarda Adananın sakin, havası temiz ve nezih bir bölgesi olacağını düşünüyorum'' dedi.

Konut satın almak isteyenlere önerilerde de bulunan Işık, ''Fiyatların üç yıl öncesine döndüğü şu günler iyi değerlendirilmeli. Konut alınırken, yapım yılları, deprem yönetmeliğine uygun olup, olmadıkları incelenmeli. Gerekirse yapı denetim firmalarından bilgi almalarında da fayda olacaktır'' diye konuştu.