Uzun süredir tedavi gören Uluçay, ikinci uzun metrajlı filmi, “Bozkırda Deniz Kabuğu'nun çekimlerini tamamlamaya çalışıyordu.

KÖYÜNDE FİLM YAPTI

Uluçay, 1954 yılında Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Tepecik köyünde doğdu. İlk olarak 1960 yılında, ilkokuldayken köye gelen bir seyyar sinemacı sayesinde beyaz perdeyle tanıştı. Gittikçe büyüyen bir tutkunun başlangıcı kaçınılmaz oldu sonra. İsmail Mutlu isimli bir arkadaşıyla birlikte 12 yaşında sinema makinası yapmak için işe koyuldu. Üç yıllık uğraştan sonra bir ahırda köylülere film göstermeye başladılar. Sinema çöplüklerinden film toplayıp, kareleri birbirine ekler, birkaç saniyelik görüntüler elde ederek köyün bir ahırında dağları, deniz ve ormanı seyrettirirdi. Ailesi bu tutkunun önüne 'sinema zengin işidir' diye vazgeçirmek istese de engel olamadı.

ÖDÜLLERİ TOPLADI

Almanya'dan bir köylüsünün getirdiği kamera ile ilk film için kolları sıvayan Uluçay, 1992'de ilk filmi “Optik Düşler”i yaptı.Üniversite hocalarından takdir toplayan Uluçay, çektiği 11 filmiyle 22 ödül kazandı. 2004 yılında vizyona giren, 2001 yapımı ilk uzun metraj filmi olan Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'ı kendi köyünde ve köyünden insanlarla, müthiş bir dille çekti. Yurt içinden ve dışından topladığı birçok ödül, bu büyük yapıt için az gelecek kadar.

ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Uluçay'ın vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayınladı. Erdoğan, “Büyük usta, değerli yönetmen Ahmet Uluçay'ı her zaman saygıyla ve takdirle hatırlayacağız” dedi./yeni şafak