Sivil kuruluşlarca Genelkurmay'a hazırlanan raporlarda, pişman olan örgüt üyelerine, 4'er kişilik odalardan oluşan merkezlerde mesleki eğitim verilmesi öneriliyor..

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 14 Nisan'da Harp Akademileri Komutanlığı, 29 Nisan'da Genelkurmay Karargâhı'ndaki İletişim Toplantısı'nda vurguladığı dağ kadrosunu tasfiye etme planı üzerindeki çalışmalar hızlandı. Org. Başbuğ'un terörle mücadele reçetesi kapsamında "yeniden kurulmalı" dediği Topluma Kazandırma Merkezleri (TKM) konusunda Genelkurmay'ın strateji merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir süredir görüş alış verişinde bulunduğu ortaya çıktı.

KONFORLU ODA
Konu, Org. Başbuğ'un 8 Ekim 2008'de stratejistlerle düzenlediği toplantıda da gündeme geldi. Genelkurmay'a önerilen projeler arasında yer alan Topluma Kazandırma Merkezleri projesi hayata geçerse pişman olan örgüt üyesinin topla kazandırılması için bir dizi adımlar atılacak. Pişman olan örgüt üyeleri önce bu merkezlerde rehabilite edilecek daha sonra meslek kazandırma kurslarında eğitim görecek. Düşünce kuruluşlarınca Genelkurmay'a sunulan modele göre TKM'ler, "4'er kişilik 20 odadan oluşacak. Her odada banyo ve tuvalet bulanacak. Günün belirli saatlerinde çalışan psikolog ve sosyal hizmet uzmanları görev yapacak. Merkezde sosyal hayata uyum sağlayabilmesi için her türlü imkan bulunacak. İkinci aşamada ise örgütten ayrılanlar kolay iş bulabilmeleri için meslek sahibi yapılacak. Meslek edindirme kursu çerçevesinde pişmanlık duyan kişi marangoz, kaloriferci, arıcılık, hayvan yetiştiriciliği kuaför, kaynakçı, sıhhi tesisatçı, dökümcü, aşçı-pastacı, garson, tornacı, boyacı olarak yetiştirilecek. Dağa çıkışı önlemek kapsamında yapılması planlanan bir başka çalışma da bildiri ve broşür dağıtımı olacak. PKK terör örgütünün tüm internet siteleri belirlenerek, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar tarafından hazırlanan mesajlar gönderilecek. Mesajlarda etkin pişmanlık yasası tanıtılacak. Güneydoğu'daki aileleri hedef alan el ilanları ve broşürler de çalışmanın bir başka unsuru olacak. Duygusal temalar içerecek ilanlarda "Çocuklarınızı ateşe göndermeyin" şeklinde mesajlar yer alacak.

ÇİÇEK: KONUŞULUR
Konu hakkında SABAH'a görüş bildiren Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Topluma Kazandırma Merkezleri'nin, terörle mücadele kapsamındadaha önce kurulduğunu ve bu modelin uygulandığını anımsatarak, "Sayın Genelkurmay Başkanı'nın düşündüğü modelin ayrıntılarını ilk MGK'da konuşacağımızı tahmin ediyorum. Amaç, örgütten ayrılanların iş gücü sahibi yaparak hayata kazandırılması ise bu tür merkezler olabileceği gibi devletin zaten bu amaçla geliştirdiği İş Kur üzerinden yürütülen projeler, sivil toplum örgütlerince desteklenen çalışmalar da söz konusu olabilir" dedi.