Örgüt içindeki insanlık dışı muameleden bıkan teröristler, "Etkin Pişmanlık Yasası net olarak bilinmiyor, örgütten kaçmak için fırsat kollayan o kadar çok kişi var ki" diyor.

Güvenlik güçlerinin 2009 yılında terör örgütü PKK'ya yönelik yaptığı mücadele kapsamında 322 terörist etkisiz hale getirildi. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanan terörist sayısı ise 400'ü aştı.
Güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği yurt içi ve sınır ötesi operasyonlar sonucu örgütteki çözülme de arttı. Kırsal alanda büyük kayıplar veren terör örgütünde "liderlik, rant kavgası, yolsuzluk, zimmete para geçirme, cinsel taciz, örgütün paralarıyla kaçma, yoz ilişkiler nedeniyle yaşanan otorite boşluğu" örgütten kaçışlar ve teslim olmaları artırıyor. Önceki yıla oranla teslim olan terörist sayısında yüzde 62'lik bir artış meydana geldi.

SUÇ İŞLEMEYEN SERBEST

Irak'ın kuzeyinde bulunan terör örgütünün Kandil başta olmak üzere Zap, Hakurk, Hınere, Avaşin, Haftanin ve Metina kamplarından kaçan teröristler, "Etkin Pişmanlık Yasası"ndan faydalanıyor. Güvenlik güçlerine teslim olan ve herhangi bir suç kayıtları tespit edilemeyen örgüt üyeleri, yargılandıkları davalarda "Herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin terör örgütünden gönüllü ayrıldıkları" gerekçesiyle serbest bırakıldı. Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005 tarihinden şimdiye kadar teslim olan 400'ün üzerindeki terörist kanun gereği serbest kaldı.

YASA İYİCE BİLİNMİYOR

En son dün Şırnak'ın Silopi ilçesinde 7 terörist terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan teröristler ise, örgüt içinde çok büyük adaletsizlikler olduğunu belirterek Etkin Pişmanlık Yyasası'nın fazla bilinmediğini ve örgüt içinde çok sayıda teröristin kaçmak için fırsat kolladığını ifade ediyorlar. Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Bingöl ve Şanlıurfa'da güvenlik güçlerine teslim olan ve Diyarbakır'daki Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanan terör örgütü üyeleri, duruşmalarda terör örgütü hakkında önemli bilgiler veriyor. Halen yürürlükte olan 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 221/2. maddesi, "Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde cezaya hükmolunmaz" ifadesini içeriyor.

221. madde bilinse daha fazla kişi gelir

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde güvenlik güçlerine teslim olan 7 terörist, Silopi Adliyesi'ne çıkarıldı. Mahkemeye çıkarılan teröristler Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'na sevk edildi. Önceki gün Kuzey Irak'tan gelen 1'i kadın 7 PKK'lı ve 2 çocuk, Habur Sınır Kapısı'ndaki güvenlik güçlerine teslim oldu. Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı'na getirilen teröristler, sorgularının ardından Silopi Adliyesi'ne çıkarıldı. Savcılıkta ifadeleri alınan teröristler daha sonra Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'na sevk edildi. Evli olan kadın ile bir PKK'lı, 2 çocuğuyla birlikte adliyeye çıkarılmadan Diyarbakır'a gönderilmişti. Terör örgütünden kaçarak 2009'un son gününde teslim olan PKK'lılar, TCK'nın "etkin pişmanlığı" düzenleyen 221. maddesinin iyi bilinmesi halinde birçok örgüt üyesinin güvenlik güçlerine teslim olacağını söyledi.

14 kilo TNT bulundu

Şırnak'ta, bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir binada çeşitli mühimmat bulundu. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Şırnak'ın İdil İlçesi Yavşan Köyü bölgesinde, güvenlik güçlerince icra edilen arama sonucu, bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan metruk bir binada 14 kilogram TNT, 25 gram A-4 plastik patlayıcı, 9 metre infilaklı fitil ile 1 adet cep telefonu bulundu. Bulunan patlayıcı maddeler yerinde imha edildi.

Kamptan kaçan geliyor

Genelkurmay Başkanlığı'nın istatistik verilerine göre; terörle mücadele kapsamında 2009 yılında 61 terörist ölü, 105 terörist sağ, 156 terörist teslim olmak üzere toplam 322 terörist etkisiz hale getirildi. Teslim olan teröristler, yoğunluklu olarak Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarından kaçarak Türkiye'ye geldi.

Eylül'de 10, Ekim'de 13, Kasım'da 12, Aralık'ta ise 25 terörist teslim oldu. Bu rakam, yıl boyunca bir ayda (Aralık) teslim olan en fazla terörist sayısı oldu. 2008 yılında gerçekleştirilen operasyonlarda ise, bin 62 terörist etkisiz hale getirildi. 670 terörist ölü, 218 terörist sağ ele geçirilirken; 174 terörist de örgütten kaçarak güvenlik güçlerine sığındı./yeni şafak