Kış aylarında Aydın ve ilçelerinde güneş ara sıra kendini gösterirken uzmanlar böyle günlerde 7'den 70'e herkesin kış güneşinden mutlaka faydalanması gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar, bilhassa çocukların sağlıklı kemik gelişimleri için D vitaminine ihtiyaç duyduklarını söylediler. Vücudun yeteri miktarda D vitamini alması için günde en az 15-30 dakika güneşlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar , "Çocukların sağlıklı kemik gelişimleri açısından beslenme kadar güneşlemenin de büyük yararı vardır.

Vücudun yıllık D vitamini ihtiyacını karşılamak için sadece yaz aylarında güneşlenmek yetmez. Kış güneşinden de mümkün ölçüde faydalanmak gerekir" şeklinde konuştular.

D VİTAMİNİ GRİBE KARŞI DA ETKİLİ
Çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de günlük D vitamini ihtiyacını karşılaması gerektiğini bildiren uzmanlar, D vitaminine sadece güçlü kemiklere sahip olmak için değil, soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, kanserden ve kalp hastalıklarından korunmak için de ihtiyaç duyulduğunu açıkladılar.

D vitamini eksikliğinin depresyon, akne ve ağrı gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, güneşten olabildiğince fazla yararlanabilmek için saç, yüz, boyun, el ve kolların güneşle temas etmesi gerektiğini söyledleri.

GÜNEŞLENMEK KADAR D VİTAMİNLİ BESİNLERDEN DE YARARLANMALI
Her yaşa göre vücudun D vitamini ihtiyacının yetişkinler için 400 IU olduğunu belirten uzmanlar, son yıllarda insanlarda D vitamini eksikliğinin ciddi oranda arttığına işaret ettiler. Vücudun yeteri miktarda D vitamini alabilmesi için güneşlenmenin dışında beslenmemize de dikkat etmemiz gerektiğini önemle vurgulayan uzmanlar, özellikle kış aylarında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra balık, mantar ve tahılgiller yenilmesini tavsiye ettiler.

 Uzmanlar yaptıkları açıklamada , "Yılın bu aylarında vücuttaki D vitamini eksikliğine karşı özellikle kahvaltılarımıza dikkat etmeliyiz. Kahvaltılarda mutlaka süt ve süt ürünlerini eksik etmezken, tahıllı gıdalardan almayı da unutmamalıyız. Bunun yanında özellikle mantar ve somon balığını da öğünlerimizde tercih etmeliyiz" dediler.