Süleymaniye"de Türk askerinin başına çuval geçiren ABD timinin komutanı Daniel Monk"un genç yaşta öldüğü ortaya çıktı. Savaşın stresini kaldıramayan Monk, aşırı doz reçeteli ilaç aldıktan sonra kalp krizi sonucu 10 ay önce öldü. Monk"un odasında, "Çuval" kitabı ve 19 Aralık 2006 tarihli, olayın yer aldığı Hürriyet Gazetesi bulundu.

KUZEY Irak"ın Süleymaniye kentindeki Türk özel harekát timlerinin bulunduğu büro, Amerikan ordusuna bağlı askerler tarafından 4 Temmuz 2003"te basılmıştı. Kerkük"ün Kürt valisine suikast hazırlığında oldukları iddiasıyla yakalanan 11 Türk askeri, kafalarına çuval geçirilerek Kerkük"e götürülünce, Ankara-Washington ilişkileri gerilmişti.

Çuval olayının 6"ncı yıldönümünde, baskını yapan Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı"nın başındaki tim liderinin, aylar önce öldüğü öğrenildi.

Karargáha ilk giren oydu

Hürriyet"in, Türk askerleriyle birlikte ABD"li timin kötü muamelesine maruz kalan İngiliz Michael Todd"tan elde ettiği bilgiye göre, Türk özel timinin karargáhına ilk giren Amerikan askeri olan Daniel Monk, 10 Eylül 2008"de, ABD"nin Georgia eyaletindeki Duluth şehrinde, annesinin evinde öldü. Gece yarısı mutfakta bilincini kaybedip düşen Monk"un cesedini, sabah annesi buldu.

29"una bir gün kala öldü

ABD"li tim komutanının abisi Andy Monk, sorularımız üzerine gönderdiği e-posta mesajında, 29"uncu yaş gününe bir gün kala can veren kardeşinin, Kuzey Irak"tan ayrıldıktan sonra Katar"ın başkenti Doha"da güvenlik taşeronu olarak çalıştığını bildirdi. Andy Monk, kardeşinin ölümünün ardından, odasında, İngiliz yazar Mike Todd"un yazdığı "Çuval" kitabı ve Todd"un ona gönderdiği 19 Aralık 2006 tarihli Hürriyet Gazetesi"ni bulduklarını belirtti. Monk"un açıklamaları o gün manşet olmuş, Türkiye"de uzun süre tartışılmıştı.

Adli tıp raporunda, yüksek tansiyon hastası olan Monk"un, bir dizi reçeteli ilaçtan aşırı doz aldığı ve bunun sonucunda kalp krizi geçirdiği belirlendi. 11 Eylül 1979"da Atlanta"da doğan Monk, 13 Eylül 2008"de First Baptist Church"te yapılan cenaze töreninin ardından Deluth şehir mezarlığında toprağa verildi.

Cenaze hizmetleri şirketinin, Monk anısına internette açtığı taziye defterine http://getir.net/60q adresinden ulaşılabiliyor. Yakınları tarafından doldurulan defterde, "Daniel"ı nazik bir dev olarak hatırlayacağız. (Irak"tan) gönderdiği fotoğraflar şimdi daha kıymetli. O, Amerikan ordusunun yüksek değerlerini verdiği hizmet boyunca hep gözeten gerçek bir vatansever ve savaşçıydı" gibi ifadeler dikkat çekiyor.



Ölmeden önceki son fotoğraflarından biri görülen Daniel Monk, Süleymaniye baskını sırasında Türk karargahının çatısına çıktığını anlatmış, "En ufak mukavemet halinde karargahı yerle bir edecek hazırlıkla gelmiştik" demişti.

Şok ölüm hakkında iki teori

KERKÜK"teki Amerikan Hava Üssü"nde 4 Temmuz gecesi 11 Türk askeri ile birlikte Amerikalı askerlerin kötü muamelesine maruz kalan İngiliz yazar Michael Todd, daha sonra iyi arkadaş olduğu Daniel Monk"un ölümünü Hürriyet"e şöyle yorumladı:

Travma sonrası stres: "Monk ile 2004 yılından bu yana sürekli temas halindeydim. Monk, Irak Savaşı"nda yaşadıklarından dolayı ızdırap çekiyordu. Ölüm nedeninin, "Travma Sonrası Stres Bozukluğu"na bağlı olup olmadığını hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Bu sendromdan bunalıma giren birçok ABD askeri intihar etti."

Birileri susturdu mu: "Ailesi sessizce yas tutmayı tercih etti. Ancak ölümünü şüpheyle karşılıyorum. Bazı kişiler Monk"u susturmuş olabilir. Çünkü o, ABD Ordusu"ndan baskınla ilgili konuşmaya cesaret eden tek askerdi. Süleymaniye olayının iç yüzünü anlatan "Çuval" adlı kitabımın tanıtımı için Türkiye"ye geldiğimde, Türk televizyonuna çıkmayı kabul edecek kadar cesurdu. Ancak yukarıdan gelen baskıyla programdan çekilmişti. Türk askerlerine yapılanlardan dolayı özür bile diledi."