Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolakoğlu, çürük meyvelerin kanser riskini artırdığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Ahmet Çolakoğlu yaptığı açıklamada, meyvelerin son derece hassas ürünler olduğunu belirterek, meyvelerde zedelenmelerin çürüğe yol açtığına vurgu yaptı. Bu zedelenmelerde ezilen kısımda hemen bir enzim meydana geldiğini söyleyen Çolakoğlu, “Buraya küfler yerleşiyor. Küflerin ürettiği mikotoksinler burada çoğalıyor. Tüm meyveler için geçerli olarak tüketicilere küflü ve çürük meyveyi asla tüketmeyin diyoruz.” diye konuştu.

Meyvelerin çürüklü kısımlarında oluşan mikotoksinler kanserojen etki yaptığına dikkat çeken Çolakoğlu, “Çoğu zaman diyoruz ki çürümüş olan kesimi kesip atalım geriye kalan kısım ziyan olmasın. Oysa burada şöyle bir yanlış var. Meyvenin bir yerinde oluşan küflerin oluşturduğu mikotoksinler hızla meyvenin diğer yerlerine yayılabiliyor. O nedenle bir meyve çürükse yapacağımız tek şey var onu çöpe atmak. Bu çürük meyveleri hayvanlarımıza da yedirmemeliyiz. Eğer hayvan besiciliği ile süt sığırcılığı ya da küçükbaş ile uğraşan çiftçilerimiz varsa bu çürük meyveleri asla hayvanlarına yedirmesinler. Çünkü oradaki mikotoksinlerin süte karışma ihtimali var.” dedi

Meyve alırken sağlam olmasına dikkat etmenin önemli olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, meyvelerin buzdolabında üst üste istiflenmeden saklanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Çolakoğlu eğer ezikli meyve alındı ise beklenmeden tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Cihan