Daha önce elindeki fındığı satmayacağını ilan etmesine rağmen haziran ayından itibaren stoklarındaki  2008 yılı ürünü çürük ve asitlenmiş yağlık fındığı 6 liraya çıkaran TMO'ya tepkiler artıyor.
 
TMO'nun önümüzdeki günlerde satış fiyatını 7 liraya çıkarmaya hazırlandığı konusunda duyumlar aldıklarını belirterek sektör yetkilileri hükümetin TMO eliyle fındık fiyatına müdahale ettiğini vurguluyorlar.
 
TMO'nun son 2 aydır piyasaya 60 bin ton civarında fındık vererek ihracatçı ve sanayicinin güvenlik stoğu yapmasına fırsat verdiğini ancak düşük rekolte nedeniyle ürünü azalan çiftçiyi zor durumda bıraktığını kaydeden yetkililer, "Devlet fındıktan elini çekerek fiyatın serbest piyasada oluşmasının yolunu açmıştı ancak yeniden geriye döndük. Hükümet, TMO eliyle fındığın fiyatını belirleyerek  piyasaya müdahale ediyor" şeklinde yorumladılar.
 
 Giresun Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Paltun, hükümetin fındık fiyatını 5-5,5 lira arasında tutarak, sanayici ve ihracatçı tarafında durduğunu bu yıl düşük rekoltenin düşük olması nedeniyle fındık üreticisini mağdur edildiğini söyledi.
 
Nisan ayından bu yana TMO'nun stoklarındaki 2008 yılı ürünü çürük ve asitlenmiş, bir liralık fındığı piyasaya vereceğine yönelik spekülasyonların gerçeğe dönüştüğünü vurgulayan Paltun, Gazeteport'a şu değerlendirmelerde bulundu: "Çiftçi yeni dönem ürünü pazara indirmeden TMO'nun piyasaya fındık vermesi  fiyatı kırmak demektir. Hükümet  rekolte azlığı nedeniyle piyasada yaşanacak sıkışıklığı görerek sanayici ve ihracatçının yararına olacak şekilde satış kararı aldı. Ve fiyatını 5 liradan 6 liraya çıkardı.  Sanayici ve ihracatçının güvenlik stoku olarak aldığı 60 bin fındığın kilosu bir anda bir lira daha değerlendi. TMO, sanayici ve ihracatçı kâr etti ancak çiftçi her yıl olduğu gibi bu yılda mağdur edilmeye çalışıyor" .
 
Halil İbrahim Paltun,  TMO'nun haksız rekabetine karşısında üreticilere büyük görev düştüğünü belirterek, şu uyarıda bulundu:"Çiftçi ürününü pazara getirmekte acele etmesin. Ürünün erken pazara inmesi fiyatı aşağıya çekecektir. Rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatlar  yıl sonuna doğru artacaktır. Fiyatların bu dönemde 6-10 lira arasında değişmesini bekliyoruz" dedi. Bugün piyasada 15-16 liradan satılan fındığın fiyatının da 20-25 liraya çıkacağına da dikkat çeken  Paltun,  fındık üreticisini TMO'ya karşı ortak hareket etme çağrısında bulundu.
 
TÜKETİCİNİN AĞZININ  TADI KAÇACAK
 
Politikasızlığın oluşturduğu bu durumdan en çok tüketicinin zarar göreceğini yönelik açıklamalarda da bulunan Paltun, özellikle gıda sanayinde hammadde olarak kullanılan fındığın bu yıl kalitesiz olacağında dikkat çekerek, "Tüketicinin sağlığı da  ağzının tadı da  bozulacak " şeklinde konuştu.
 
 TMO stoklarındaki fındığın kalitesinin düşük ve asitlenmiş olduğunun bizzat TMO tarafından kamuoyuna açıklandığını ifade eden Paltun, "Yağlıya ayrılmış kalitesi düşük ürünün piyasaya verilmesi hem  üreticiye hem de tüketiciye yapılan bir kötülüktür. Ayrıca çürük ve asitlenmiş fındıkların ihraç edilemesi  dünyanın  fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Türkiye'nin imajını zedeleyecektir.
 
ÇİFTÇİNİN PARASI KİME GİTTİ?
 
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav'da yaptığı açıklamada bir ay önce stokundaki fındığı satma kararı alıp 15 Ağustos'a kadar süre tanıyan ve ardından fiyata bir lira zam yapan TMO yönetimini  istifaya davet etti ve şöyle konuştu:
“ Türkiye genelinde bu ürünü alan belli firmalar var. Şimdi bizim aklımıza şöyle bir soru geliyor? Acaba bu firmalar fındığı aldıktan sonra o firmalara bir kazanç sağlamak için mi bu fiyat artışını yaptılar? Bunun başka bir ekonomik gerekçesini şahsen biz bulamıyoruz.  Fındık rekoltesi  1 ay önce de düşüktü. Şöyle bir savunmaları olabilir, ' Fındık rekoltesi düşük, biz fiyatı artırdık. ' Bunu deme hakları yok. Çünkü 1 ay önce konuşulan fındık rekoltesi de bugün konuşulan rekolteydi. Bu işin arka planında, acaba bu fındığı alanların bir baskısı mı söz konusu oldu da fiyat 1 lira artırıldı?  Veya bir başka kurum  Fiskobirlik’e bir imtiyaz sağlamak için mi bu yapıldı? Bunu da düşünmüyor değiliz. Ancak önümüzdeki günlerde bu biraz daha netleşecek. Bakıldığında 50 milyon liralık bir aylık fark, çok cömertçe harcanan bir para. Halbuki o 50 milyon lira üreticinin 6 yıldan beri olan fındığının parasının ödenmesi için çok önemli bir kaynak. Ama bu kaynağı belli firmalara aktararak bugün böyle bir karar aldılar. Fındığın geleceği için önümüzdeki yıl için de oldukça tehlike arz ediyor. Çünkü bugün  3 yıllık fındık 6 liraya, 5,8 liraya satışa çıkarılırsa önümüzdeki yeni fındığın fiyatı da o bağlamda yüksek olacaktır. Fındığın geleceği için olumsuz bir sinyaldir. Devletin elinde kurumlar olduğu zaman, yani devlet ticarete bulaştığı zaman işte görüyorsunuz, sıkıntılar çıkıyor. "
 
FİSKOBİRLİK’TE  İTİRAZ ETTİ
 
TMO'nun piyasaya fındık satmasına bir itirazda FİSKOBİRLİK'den geldi. FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Birliğin TMO’dan fındık alıp mamul olarak işlemesi gündeme geldiği zaman bütün sanayiciler, herkes ayağa kalktı. FİSKOBİRLİK’in bu fındığı piyasaya sürme ihtimali olduğu, dolayısıyla bunun piyasayı bozacağı, üreticinin mağdur olacağı, gelecek sezon fındığına etki edeceği söyleniyordu. Ancak TMO kısa bir süre önce  piyasaya tonlarca fındık sattı.Kimsede ses var mı? yok." şeklinde konuştu.
 
YATIRIMCI FINDIK ALIYOR
 
Fındığın bu yıl altın yılını yaşayacağını söyleyen  Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ise, bu yıl fındık rekoltesinin düşmesi  nedeniyle fındığın, altın ve döviz gibi bir yatırım aracı haline geleceğini söyledi.
 
Düşük rekolte nedeniyle  oluşacak arz açığının fiyatları artıracağı yönünde değerlendirmede bulunan Akbaşlı, sektörde faaliyet göstermeyen kişi ve kurumlarında bu yıl fındığa yatırım yapmaya hazırlandıklarını da kaydetti.
GAZETEPORT