Yaptıkları çürük binalarla depremlerde vatandaşın canını yakan müteahhitler yandı. Van depreminin ardından gündeme gelen deprem yasasıyla ilgili çalışmalar hızla ilerliyor. Aralık ayında tamamlanması planlanan çalışmada müteahhitlere yönelik dikkat çekici düzenlemeler de var.

Konuyla ilgili yasa taslağı üzerinde son rötuşlar yapılıyor. Henüz taslak halindeki düzenlemeye göre, müteahhitler ile ilgili kara liste uygulaması başlayacak. Hata yapan müteahhit, “kara listeye” girecek ve o kişiler bir daha Türkiye’nin hiçbir yerinde bina yapamayacak.

SİCİLİNE YAZILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her müteahhide bir sicil numarası verilecek ve sicil kayıtları tutulacak. Müteahhidin, çürük bina ve imara aykırı iş yaptığı tespit edilirse bu durum siciline işlenecek. Sicili bozulan müteahhit, Türkiye’nin hiçbir yerinde bir daha inşaat yapamayacak. Sicil raporlarını yapı denetçileri hazırlayacak. Özellikle imara aykırı uygulamalarda hatanın düzeltilmesi istenecek. Hatasını düzeltmeyen müteahhit yeni ihalelere giremeyecek.

Düzenlemeden yapı denetim firmaları da nasibini alacak. Hatalı rapor veren yapı denetim şirketlerine de yeni kanunla ağır para cezası getirilecek.
Türkiye