2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık avukatı Üzeyir Termeli  hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanık Genç ise duruşmaya katılmadı.

Termeli, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada,  müvekkilinin gerçekleştirdiği ileri sürülen davaya konu telefon görüşmelerini  Genç'in yapmadığını savundu.

Olay tarihinde sanığın erkenden iznini kesip görev yerine geldiği  hususunun aleyhe delil olarak darbeyle ilişkili olarak açıklandığını belirten  Termeli, "Müvekkilim söz konusu gece evde kalmış, dışarı çıkmamış, telefonlarına  cevap vermemiştir, kendi birliği ya da başka birliğe gitmemiştir. Beraatini talep  ediyoruz." ifadesini kullandı.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Genç'i "silahlı terör  örgütüne üye olmak" suçundan önce 5 yıl hapse mahkum etti.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezayı 7 yıl 6 aya çıkaran heyet,  ardından takdir indirimi uyguladığı Genç'e verilen cezayı 6 yıl 3 aya düşürdü.

Heyet ayrıca Genç'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs  etme" suçundan beraatine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu olarak  yargılanan ve dönemin Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olarak  görev yapan eski Jandarma Kurmay Binbaşı Sancar Genç'in evindeki aramada 3 adet 1  dolar ele geçirildiği belirtiliyordu.

İddianamede, Genç'in 6 Temmuz 2016'dan itibaren 15 günlük yıllık izne  ayrılıp ailesiyle tatile çıktığı ve tatilde kayınvalidesiyle çıkan tartışma  sonucu eşinin de annesinden taraf olması nedeniyle 13 Temmuz'da Erzurum'a döndüğü  belirtilerek, sanığın Erzurum'a döndüğünü kimseye haber vermediği anlatılıyordu.

Genç'in darbe girişimi gecesi telefonla aranmasına rağmen cevap  vermediği, nöbetçi Astsubay Hacı Ahmet Kalın'ın gece "Komutanım inzibat askerleri  Albay Murat Koçak, Binbaşı Murat Yılmaz, Binbaşı Mehmet Karaman ve Yarbay Yaşar  Buçkun'u gözaltına aldılar." şeklindeki mesajına cevap vermediği bildirilen  iddianamede, Genç'in sabah saatlerinde Kalın'a geri dönerek "Gündüz denize  gitmiştim, çok yorulmuştum bu yüzden gece uyuyakalmışım. Mesajını yeni gördüm, ne  oldu?" diye sorduğu belirtiliyordu.

İddianamede, Genç'in 16 Temmuz'da görev yaptığı şubeye geldiğinde  kendisini karşılayan nöbetçi Astsubay Ali Sarıbaş'ın "İyi gelmişsiniz" şeklindeki  sözlerine "Biraz erken çıktım, biraz da gaza fazla bastım." şeklinde karşılık  verdiği dile getiriliyordu.

Genç'in, 15 Temmuz gecesi izinli olmasına rağmen kendi hattından İl  Jandarma Komutanlığına ait sabit telefon numarasını aradığı ve görüşme yapmasına  rağmen görev yerine gitmediği anlatılan iddianamede, Genç'in birlikte görev  yaptığı nöbetçi Astsubay Kalın'ın gece saatlerindeki telefonla aramalarına cevap  vermeyerek 15 Temmuz gecesi Erzurum'da darbe girişiminde bulunmaya çalışan Murat  Koçak ve Murat Yılmaz ile iş birliği içerisinde olduğunun tespit edildiği  belirtiliyordu.

İddianamede, kalkışma girişiminin başarılı olamaması üzerine görev  yaptığı şube müdürlüğüne hiçbir şey olmamış gibi gidip nöbetçi astsubayın yaşanan  olayları anlatmaya çalışmasına rağmen gayriihtiyari dinleyerek cevap vermediği ve  odasına gittiği anlatılan iddianamede, sanığın "Anayasal düzeni ortadan  kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi  isteniyordu.