Yedi aday öncelikle Başkan Barack Obama'yı hedef alarak ekonomik siyasetlerini eleştirdi.
 
İlgili HaberlerABD'de istihdam kaygı kaynağıObama'nın pasaportuyla hatıra fotoğrafı pahalıya patladıObama: Dış politikada yeni bir döneme girdikDevamı için tıklayın
İlgili KonularAmerika Birleşik Devletleri, Barack Obama Adaylar ayrıca geçen yıl sağlık sisteminde yapılan ve 'Obamacare' olarak adlandırılan değişikliklere karşı çıktı.
 
Ülkenin kuzeydoğusundaki New Hampshire'da bulunan Saint Anselm Koleji'nde düzenlenen tartışmada adaylar birbirleri ile tartışmaya girmemeye; bunun yerine Demokratlara yüklenmeye özen gösterirken Obama'nın Afganistan ve Libya siyasetleri de hedef alındı.
 
Cumhuriyetçiler adaylarını belirlemek için ön seçimlere gelecek yılın Şubat ayında başlayacaklar.
 
Obama'ya yedi koldan salvo
 
Eski Massachusetts valisi Mitt Romney, Obama'ya rakip olmak için en güçlü aday olarak görülüyor.
 
Romney, Obama'nın Amerika'yı hayalkırıklığına uğrattığını belirtirken, Temsilciler Meclisi'nin eski başkanı Newt Gingrich ekonomideki tabloyu 'Obama krizi' olarak tanımladı ve çözüm için yeni bir başkan gerektiğini savundu.
 
Çay Partisi hareketinin desteklediği Temsilciler Meclisi üyesi Michele Bachmann da Obama'nın karnesinin kırıklarla dolu olduğunu, tek dönemlik bir başkan olduğunu savundu.
 
Eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum ise Obama'nın yasal düzenlemelerinin baskı oluşturduğunu ve iş dünyasının zincirlerinden kurtarılması gerektiğini öne sürdü.
 
Adaylardan eski Minnesota Valisi Tim Pawlenty ise Obama'nın dış politikasına yüklendi.
 
Obama'nın ABD'nin dünyadaki gücünün azaldığına inanan kampı temsil ettiğini savunan Pawlenty'ye göre Başkan ABD'yi "dünyadaki eşitlerden biri" olarak görüyor. 
 
Teksaslı Kongre üyesi Ron Paul ise ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu sınırlamaya yönelik siyasetlerinin ekonomideki durumu kötüye götürdüğünü söyledi.
 
Pizzacı zincirleri ile ünlü bir işadamı olan Georgia'dan Herman Cain ise ekonomiyi canlandırmak için federal gelir vergisinin kaldırılması çağrısında bulundu.
 
Toplumsal konular tartışılırken yedi aday adayından beşi, eşcinsel evliliklerinin yasaklanması için anayasada değişiklik yapılmasına destek vereceklerini söylediler.
 
Adaylar ayrıca kürtaj, göç, devlet açısından kilisenin ve inancın statüsü gibi konulara değindi.
 
Bu tartışmaya katılmamasına rağmen ABD'nin eski Çin büyükelçisi Jon Huntsman'ın da yakında yarışa katılacağını ilan etmesi bekleniyor.
 
En çok merak edilen noktalardan biri ise eski Alaska Valisi Sarah Palin'in adaylığını açıklayıp açıklamayacağı.
 
Palin, 2008 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayıydı ve Cumhuriyetçiler arasında en çok tanınan siyasetçilerin başını çekiyor.
 
Demokratlar kendilerini savundu
 
ABD ekonomisinde yaşanan sıkıntılara rağmen Barack Obama hala anketlere göre diğer tüm Cumhuriyetçi adaylardan daha fazla desteğe sahip.
 
ABC ve Washington Post tarafından yapılan bir anket ise Obama'yı Romney ile başabaş gösterdi.
 
Demokratlar ise tartışmada dile getirilen eleştirilere cevap vermek üzere harekete geçti.
 
Beyaz Saray'ın eski basın sözcülerinden olan Robert Gibbs, adayların hiç birinin istihdam oluşturmak konusunda şimdiye dek somut bir adım atmamış olduğunu kaydetti.
 
Gibbs, ekonomideki sıkıntıların ise Cumhuriyetçi George W Bush'un başkanlığı döneminde başladığını vurguladı.
 
Cumhuriyetçilerin ilk tartışmalarını düzenledikleri New Hampshire, ön seçimler için belirleyici olan eyaletlerden birisi.
 
Eyaletin 2012 yılının başlarında, büyük olasılıkla Şubat ayında adayını belirlemek üzere ön seçime gitmesi bekleniyor. BBC