ABD'de yapılan ara seçimlerde ilk sonuçlara göre, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirmesi öngörülen Cumhuriyetçiler, Senatoda da Demokratlarla arasındaki farkı kapatıyor.

Amerikan televizyonlarının öngörülerine göre, North Dakota, Arkansas, Indiana ve Wisconsin eyaletlerinde Cumhuriyetçi adaylar, seçimlerden zaferle çıkarak, bu dört eyalete ait Senato sandalyelerini Demokratların elinden almayı başardı. Böylece, Cumhuriyetçilerin Senatoda çoğunluğu ele geçirmek için almaları gereken sandalye sayısı 10'dan 6'ya düştü.

North Dakota'da John Hoeven, 24 yıldır Cumhuriyetçi senatör çıkarmayan eyalette seçimleri kazanarak önemli bir başarı elde ederken Arkansas'ta John Boozman, Indiana'da Çay Partisi hareketinin favorilerinden Daniel Coats, Wisconsin'da da Ronald Johnson, Demokrat rakiplerini geride bıraktı.

Buna karşın, Demokratlar, seçimlerde büyük çekişmeye sahne olması beklenen West Virginia ve California eyaletlerinde koltuklarını korumayı başararak, Senatoda çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptırmama yolunda önemli bir kazanım elde etti.

West Virginia'da eyalet valisi Joe Manchin, California'da da Ermeni lobisinin önde gelen destekçilerinden Barbara Boxer Cumhuriyetçi rakiplerinin önünde seçimin galibi oldular.
Demokratların bu iki eyaletteki zaferinin, Cumhuriyetçilerin Senatoda çoğunluğu ele geçirmesini zorlaştırdığı yorumu yapılıyor.

Senato üyeliği için sonucu merakla beklenen seçimlerden biri de Nevada'da yaşanıyor. Bu eyaletteki seçimlerin, Senato Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid ile Çay Partisinin desteklediği Sharron Angle arasında kıran kırana bir mücadeleye sahne olması bekleniyor.

Ayrıca, Illinois, Colorado, Pennsylvania ve Washington eyaletlerinde de birbirine yakın sonuçların çıkması öngörülüyor. Cumhuriyetçilerin, Senato'da çoğunluğu ele geçirmeleri için gereken 6 sandalyeye ulaşabilmeleri, bu eyaletlerden zaferle çıkmalarına bağlı görünüyor.

Seçimlerde Çay Partisi hareketinin önemli başarılar elde ettiği de gözleniyor. Indiana'da seçimi kazanan Coats'un yanısıra, Çay Partisi'nin desteklediği Cumhuriyetçi adaylardan Marco Rubio Florida'da, Rand Paul da Kentucky'de seçimlerden zaferle çıktı.

Ancak, Delaware eyaletinde Çay Partisinin desteklediği Cumhuriyetçi aday Christine O'Donnell'ın, New York'ta valilik yarışında da yine Çay Partisi'nin desteğini alan Carl Paladino seçimleri kaybettiği belirtiliyor.

DEMOKRAT ADAY ANDREW CUOMO, NEW YORK'UN YENİ VALİSİ SEÇİLDİ

ABD'de yapılan ara seçimlerde New York'un yeni valisi olarak seçilen Demokrat aday Andrew Cuomo, Cumhuriyetçi aday Carl Paladino'nun New York'u bölmeye çalıştığını ama başaramadığını söyledi.

ABD'nin eski İskan ve Şehircilik Bakanı ve New York eyaletinin eski başsavcısı Cuomo'nun, Cumhuriyetçi aday ve Çay Partisi hareketinin büyük destek verdiği milyarder işadamı Carl P. Paladino karşısında New Yorklular'dan yüzde 60 civarında oy aldığı bildirildi.

Cuomu, New York'un 56. valisi olarak seçildiğinin anlaşılmasının ardından yaptığı zafer konuşmasında, New Yorkluların kendisini son derece gururlandırdığını belirterek Cumhuriyetçi aday Paladino'nun New York'u bölmeye çalıştığını ama seçmenlerin buna izin vermediğini ifade etti.
New Yorkluların kendisine, New York'un eski valisi babası Mario Cuomo gibi dürüst ve etkin bir valiyi özledikleri mesajını verdiklerini belirten Cuomo, "New Yorklular kendilerinin neden olmadığı ekonomik durgunluğun bedelini ödüyorlar ve bu yüzden de kızgınlar. New York bütçesini ve eyaletini düzgün ve etkili bir şekilde yönetecek bir yönetim istiyorlar ve buna kavuşacaklar" dedi.

New York'un bu kadar pahalı bir eyalet olmaması gerektiğini ifade eden Cuomo, vergileri kontrol altına alacağını, harcamaları azaltacağını söyledi.
Konuşmasında Çay Parti Hareketinin desteklediği Cumhuriyetçi aday Paladino'nun ismini vermeden eleştiren Cuomo sözlerini şöyle tamamladı:

"Karşı taraf New York'u bölmeye, New York'taki güzel mozaiği bozmaya çalıştı. New York'taki çeşitliliği bir zayıflık olarak göstermeye çalıştı, ama bunu başaramadı. Evet bizim ten rengimiz siyah, beyaz, kahverengi olabilir, zengin ya da yoksul olabiliriz, homoseksüel ya da heteroseksüel olabiliriz, ama hepimiz New Yorkluyuz, tek bir New York eyaleti var ve hep birlikte bu eyaleti bir kez daha ABD'nin en güçlü eyaleti yapacağız."

53 yaşındaki Cuomo, 56'ncı New York Valisi olarak görevi seçimlere adaylığını koymayan New York'un 55'inci valisi Demokrat David Paterson'dan devralacak. Cuomo'nun John F. Kennedy'in kardeşi Robert F. Kennedy'nin kızı Kerry Kennedy ile yaptığı evlilikten 3 kızı var.

PALADINO

Seçimi kaybeden Cumhuriyetçi aday Carl P. Paladino ise yaptığı konuşmada, seçimi kaybetmiş olabileceklerini ama seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirterek başta Çay Parti Hareketi olmak üzere kendisini destekleyen herkese teşekkür etti.

Demokrat aday Cuomo'nun seçim kampanyası sırasında çok büyük miktarda para harcadığını ve kendisini kişisel olarak hedef aldığını savunan Paladino, "New Yorklular bu eyaletin yönetimini yeniden ele geçirmek istiyor, seçimi kaybetmiş olabiliriz ama ölmedik. Vergilerin düşürülmesini, yolsuzluğun sona ermesini, insanlara iş yaratılmasını ve özel sektörün tekrar nefes almasını istiyoruz" dedi.

Paladino başta New York Times gazetesi olmak üzere pekçok medya kuruluşunun da kendisini seçim kampanyası sırasında hedef aldığını ileri sürdü. Paladino seçim kampanyasının son döneminde homoseksüel karşıtı söylemiyle New York'ta tepki almış, ayrıca bir gazeteciyi tehdit ettiği iddia edilmişti.

Bu arada, New York eyaletinin başsavcılığına Demokrat aday Eric T. Schneiderman seçilirken, ara seçimlerde New York'ta Demokrat adayların gücünü genelde korudukları görüldü.

RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE DEMOKRAT ADAY ANDREW CUOMO NEW YORK'UN YENİ VALİSİ

ABD'de düzenlenen ara seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, Demokrat aday Andrew Cuomo New York'un yeni valisi seçildi.

Televizyon kanalları ve internet haber siteleri, New York eyaletinin eski başsavcısı Cuomo'nun, valilik seçimlerinde Cumhuriyetçi aday iş adamı Carl P. Paladino karşısında ezici bir üstünlük sağladığını duyurdu.

Cuomo, 56'ncı New York Valisi olarak görevi seçimlere adaylığını koymayan New York'un 55'inci valisi David Paterson'dan devralacak. 2006-2008 tarihleri arasında vali yardımcılığı yapan Paterson, New York'un 54'üncü Valisi Eliot Spitzer'in bir seks skandalına karışması üzerine 17 Mart 2008'de valilik görevine atanmıştı.

42'nci ABD Başkanı Bill Clinton döneminde, 1997-2001 tarihleri arasında ABD İskan ve Şehircilik Bakanlığı yapan Andrew Coumo'nun babası Mario Cuomo da 1983-1994 yılları arasında New York valiliği görevinde bulunmuştu.

ABD BAŞKANI OBAMA, SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEKİ CUMHURİYETÇİ LİDERLERİ ARADI

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirdiği Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı olması beklenen Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi lideri John Boehner ve Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell'ı aradığı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, telefon görüşmelerinde, "ortak zeminin yaratılması ve ülkeyi ileri götürüp, Amerikan halkı için gerekenlerin yapılması için Cumhuriyetçilerle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini" söyledi.
Ülkede düzenlenen ara seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Demokratların elinden almayı başarırken, Senato'da ise çoğunluğu ele geçiremeseler de, Demokratlarla aralarındaki farkı kapatmayı başardı.

GAZETEPORT